Samsung står som vanligt för en av de större montrarna på CES-mässan, och mycket utrymme får förstås företagets nya uppsättning TV-apparater. Nyheten för i år heter QLED, som ersätter förra årets term SUHD. Båda termerna handlar dock om quantum dots, eller kvantprickar, vilket bokstaven Q i ordet syftar på.

Det rör sig dock inte bara om gammal teknik under en ny etikett, utan Samsung utlovar också förbättringar hos kvantprickarna så som ett nytt material som ger bättre ljusgenomsläpp och renare färgåtergivning.

Beroende på modell klarar årets TV-apparater en ljusstyrka på mellan 1 500 och 2 000 nits, vilket kan jämföras med förra årets sortiment som klarade maximalt 1 000 nits. Samsung hänvisar till undersökningar som visar att runt 1 500 nits är vad de flesta upplever som behagligt, och är något som konkurrerande OLED i dagsläget har svårt att nå upp till.

En annan fördel med den nya QLED-tekniken är bibehållen färgåtergivning och kontrast, även när ljusstyrkan skruvas upp. De nya apparaterna ska därmed klara av att visa bra bild även i en ljusare omgivning så som rum i dagsljus. Det nya materialet som används möjliggör också en bättre betraktningsvinkel än tidigare.

Mjukvaran i TV:n har också fått en mindre uppdatering och heter nu Q Smart. Samsung har även gjort en större satsning på den yttre designen, där de under parollen Q Style ska göra TV-apparaterna till en tilltalande del av hemmet och inredningen.

Bland annat kommer ett nytt väggfäste som delvis är inbyggt i TV:n för att hamna så nära väggen som möjligt, och anslutningen till Samsungs breakout box sker nu via en extra tunn och genomskinlig optisk anslutningskabel. Fem meter kabel ingår, men det går att köpa till upp till 15 meter för att boxen ska kunna placeras där den inte stör.

Vad gäller trenden med välvda TV-apparater så fortsätter Samsung med detta, och erbjuder välvda modeller i alla serier. Speciellt fokus på välvda skärmar har dock 8-serien. Samsungs nya sortiment av TV-apparater med QLED blir tillgängliga i mars.

► Läs alla artiklar från #ces-2017