I och med att skärmar blir allt mer avancerade, med högre upplösningar och stöd för nya bildtekniker såsom HDR ställer det också högre krav på den bakomliggande tekniken med kablar som klarar av detta. Nu tillkännager organisationen HDMI Forum att specifikationen för nästa version av gränssnittet och anslutningstypen HDMI är färdig.

Trenden trogen får den nya standarden namnet HDMI 2.1 och kommer med en rad nyheter, däribland stöd för 8K-upplöst material i 60 bildrutor per sekund samt 4K-upplöst material i 120 bildrutor per sekund. För den förstnämnda innebär detta en upplösning på 7 680 x 4 320 pixlar medan 4K-upplöst material innefattar både 4 096 x 2 160 pixlar och 3 840 x 2 160, eller 4K UHD.

HDMI 2.1-standarden introducerar även stöd för dynamisk HDR, vilket innebär att bildinformation skickas till skärmen för varje bildruta. Detta ska innebära möjlighet till bättre finjustering av exempelvis ljusstyrka och färgnivåer och kan jämföras med HDR10-standarden, där informationen endast skickas vid start av uppspelning.

Utöver detta kommer den nya standarden också med vad HDMI Forum kallar för Game Mode VRR, en teknik för adaptiv bildsynkronisering liknande AMD:s Freesync och Nvidias G-sync. Precis som dessa två ska Game Mode VRR erbjuda bättre flyt i spel och minska fördröjningen, men den ska fungera för både PC och konsol.

För att utnyttja de nya funktionerna till fullo krävs en ny sorts kabel med en bandbredd på 48 Gbit/s, vilket är betydligt högre än hastigheten hos tidigare HDMI-standarder. De nya kablarna ska fungera med de uttag som finns implementerade i enheter idag, men då utan möjlighet att dra nytta av de nya funktionerna.

Organisationen meddelar att den nya standarden lanseras under årets andra kvartal, men det kommer troligen dröja innan den börjar implementeras skarpt i produkter.