När Microsoft lanserade Windows 10 var det dels en uppdatering som rådde bot på en del kritik mot föregångaren Windows 8, men också en satsning på att ena företagets olika produkter runt en gemensam plattform. Som en del i detta inledde Microsoft en satsning under 2015 för att få användare av Windows 7 och Windows 8 att uppgradera till det nya systemet.

Det första steget mot en gemensam plattform var att erbjuda Windows 10 som en kostnadsfri uppgradering under operativsystemets första år på marknaden. Kunder som fortfarande använde tidigare versioner av operativsystemet uppmanades att uppgradera via notifikationsmenyer. Uppmaningarna var frekventa och svåra att undvika, vilket skapade irritation och ledde även till juridiska åtgärder.

Microsoft ändrade taktik mot kampanjens slutskede, mer erkände aldrig fel. Nu har Chris Capossela, chef för Microsofts marknadsavdelning, i en intervju med Windows Weekly erkänt att kampanjen "gick för långt". Han pekar på att deras vision var att skapa en så säker grund som möjligt för användarna, men att de gick för långt i denna strävan.

"... there was one particular moment in particular where, you know, the red X in the dialog box which typically means you cancel didn’t mean cancel. And within a couple of hours of that hitting the world, with the listening systems we have we knew that we had gone too far."

Citatet ovan syftar till en ändring i Microsofts strategi där Windows 10-uppdateringen installerades även när användaren valde att avfärda uppgraderingsmenyn genom att klicka på fönstrets röda kryss. Detta skapade stor kontrovers då det bland annat ledde till att operativsystemet ofrivilligt installerades på datorer med mjukvara som inte var kompatibel med Windows 10.

Chris Capossela avslutar med att konstatera att företaget har fått en del lärdomar från misstaget. Huruvida det betyder att liknande strategier inte kommer att tillämpas i framtiden återstår att se.