Raspberry har med sin enkortsdator Raspberry Pi blivit välkända bland såväl entusiaster som nybörjare och meddelade tidigare i år att tio miljoner enheter har sålts sedan starten för fem år sedan. Parallellt med utvecklingen av hårdvaran har företaget även arbetat med mjukvara i form av ett eget operativsystem de kallar för Pixel.

Operativsystemet lanserades tidigare i år, men då endast för Raspberry Pi-datorer. I ett nytt inlägg på deras blogg berättar nu utvecklaren att en version för x86-baserade system, såsom PC och Mac, är färdigställd och finns tillgänglig för nedladdning. Operativsystemet bygger på en modifierad version av Linux, med förinstallerad mjukvara såsom programmeringsverktyg och webbläsare.

Enligt dem själva ska Pixel kunna köras på nästintill vilken hårdvara som helst, med ett minimikrav på 512 MB primärminne. En av anledningarna till att de släpper en desktop-version av operativsystemet är bland annat för att underlätta för skolor som använder sig av det, då elever får möjlighet att använda samma operativsystem hemma som de använder i skolan.

Pixel för PC och Mac finns tillgängligt nu och går att ladda ned från Raspberry Pis webbplats. Utvecklarna menar dock att det är en tidig version, vilket innebär att diverse buggar kan förekomma.