Tidigare i veckan dök det upp information från flera håll att spelutvecklaren Crytek dragits med ekonomiska problem på senaste tiden, vilket lett till att många anställda inte fått betalt. Dessa problem tros ha pågått ett tag, där utvecklarens spel sålt allt sämre samtidigt som arbetsstyrkan vuxit.

Nu bekräftar Crytek att de kommer göra en omstrukturering som innebär att många av utvecklarens kontor utspridda över Europa och Asien stängs ned. Kvar blir endast kontoren i Ukraina och Tyskland, som enligt Crytek själva framöver bland annat ska fokusera på att utveckla "premium IPs".

Förutom detta ska de fokusera på spelmotorn CryEngine och fortsätta utveckla denna med nya funktioner. Precis som många andra säljer Crytek licenser som tillåter andra utvecklare att använda spelmotorn i sina spel och den återfinns idag i allt från mindre indiespel till större produktioner.

Enligt källor till Eurogamer har Crytek sålt sin free-to-play-shooter Warface och det ännu icke utannonserade Warface 2 till det ryska internetföretaget Mail.ru. Detta har gjort att företaget fått in pengar och många av de försenade lönerna har därför börjat betalas ut.

Affären har inte bekräftats av Crytek själva, men om uppgifterna stämmer skulle det innebära ytterligare uppsägningar. För de som drabbas av nedstängningarna av kontoren säger Crytek själva att de hjälper till med att hitta nya arbetsplatser.