Bland PC-spelare är distributionstjänsten Steam från Valve en välkänd historia. På senare år har speljätten satsat på spelande för vardagsrummet och storbilds-TV, vilket bland annat innebär möjligheten att spela och navigera sig fram i menyerna med hjälp av allehanda handhållna spelkontroller.

För en tid sedan lade Valve till stöd för Sonys senaste spelkontroller Dualshock 4, men det var i beta. I och med den senaste uppdateringen av Steam släpps stödet skarpt. För att fungera med Steam använder Sonys Dualshock 4 samma API som Valves egen Steam Controller.

Believe it or not, when you use the PS4 Controller through the Steam API, it’s exactly the same as a Steam Controller. You make the exact same API calls, you only get actions, not inputs, and the Steam API takes care of everything.

Till Gamasutra förklarar Valves Jeff Bellinghausen detta med att båda kontroller delar många egenskaper, där exempelvis Steam Controller har pekplattor och Sonys dito har en pekplatta i mitten. Att de båda kontrollerdonen nyttjar samma API underlättar inte enbart för Valve, utan även spelutvecklare som kan skriva en kod som fungerar för båda enheter.

Utöver det Dualshock 4 planerar Valve även att ge officiellt stöd för flera andra spelkontroller, men när detta kommer är ännu inte känt.