Machine Learning eller Deep Learning är någonting Nvidia tryckt hårt på med såväl sina grafikkort som systemkretsarna Tegra, vilka används för att accelerera denna typ av sysslor. Nu väljer AMD att hoppa på tåget och gör det med inte bara ett nytt varumärke, utan även arkitekturen Vega.

Radeon Instinct is set to dramatically advance the pace of machine intelligence through an approach built on high-performance GPU accelerators, and free, open-source software in MIOpen and ROCm. With the combination of our high-performance compute and graphics capabilities and the strength of our multi-generational roadmap, we are the only company with the GPU and x86 silicon expertise to address the broad needs of the datacenter and help advance the proliferation of machine intelligence, berättar AMD:s VD, Dr. Lisa Su.

Varumärket är Radeon Instinct och namnet på varje instickskort i serien inleds med bokstäverna MI (Machine Intelligence) följt av en siffra, som i grova drag ger en fingervisning om prestandan (TFLOPS) i den typ av applikationer Radeon Instinct är ämnad för. Utseendemässigt handlar det om ett gulsvart färgtema och samtliga modeller har passiv kylning, där tanken istället är att fläktar i ett serverrack ska stå för värmeavledning.

De två första modellerna i serien blir Radeon Instinct MI6 och MI8, där den första baseras på grafikkretsen Polaris 10 med beräkningskraft på upp till 5,7 TFLOPS och en okänd mängd GDDR5-minne med en minnesbandbredd om 224 GB/s. Strömförbrukningen anges till under 150 W.

Radeon Instinct MI8 påminner i mångt och mycket om minstingen Radeon Nano. Grafikkretsen är Fiji XT i upp till 1 000 MHz för 8,2 TFLOPS i beräkningskraft. Detta ackompanjeras av 4 GB HBM för en bandbredd om 512 GB/s, en krympt formfaktor och strömförbrukning på under 175 W.

Flaggskeppet i serien är Radeon Instinct MI25, vilket således innebär att det är kapabelt att leverera upp till hela 25 TFLOPS i prestanda. Detta möjliggörs av den kommande arkitekturen Vega med uppföljaren (NCU) till Graphics Core Next (GCN) och en ny typ av kontroller för cache- och grafikminne. Trots ett rejält hopp i prestanda anges strömförbrukningen till under 300 W.

Utöver Radeon Instinct passar Radeon-chefen Raja Koduri på att visa en tidig prototyp av en "kub" som ska kunna leverera 100 Teraops eller en triljon beräkningar i sekunden. Det här möjliggörs med inget mindre än just fyra stycken grafikkretsar ur arkitekturen Vega.

Lanseringen av Radeon Instinct äger rum under första halvan av 2017. Först ut är MI6 och MI8 som baseras på redan befintliga grafikkretsar, medan MI25 som baseras på Vega anländer senare under den angivna tidsramen.