För tre år sedan förvärvade Microsoft Nokias mobilverksamhet för 3,79 miljarder dollar. I och med detta försvann Nokia som varumärke och de telefoner som lanserades därefter blev istället Microsoft Lumia. Telefonmodellerna blev dock allt färre och det rapporterades tidigare under året om att Lumia skulle försvinna helt.

Trots att uppgifter om ett nytt intåg på mobilmarknaden förnekats berättar företaget nu att nya smarta telefoner med Nokias varumärke lanseras nästa år. Dessa kommer använda Googles operativsystem Android och det hela möjliggörs genom ett licensavtal Nokia skrivit på med finska HMD Global.

Produkterna, som kommer bestå av smarta telefoner samt surfplattor, ska säljas och tillverkas av HMD. Detta då Microsoft vid köpet tog över företagets produktion och fabriker. Som en del av avtalet kommer Nokia få royalties för varje såld enhet.

De första Nokia-märkta Android-telefonerna väntas lanseras någon gång under första halvan 2017 tillsammans med enklare feature phones. Redan nu har de lagt upp en ny webbplats för deras telefoner, som även den hanteras av HMD.