Koden bakom modellnummer

Hur kan man då bäst se skillnad på de olika modellerna?

En början är att demystifera produktbeteckningen. Att hålla reda på alla är omöjligt. Med flera hundra nya modeller varje år vet inte ens tillverkarna själva den exakta betydelsen. Vad skiljer en modell som heter 55UG8433A från den som heter 55UG8315A? Påhittade exempel förstås, men det är så här utbudet ser ut och en av orsakerna till att man pratar om en ”TV-djungel”.

wall_of_wrong.jpg

Det korta svaret är att inte ens produktcheferna själva vet. Inte på rak arm i alla fall. De måste titta i långa Excel-ark och inte ens det är vägledande alla gånger. Mycket av de subtila skillnaderna i namnen, likt UG8315, UG8314, UG8310 och liknande kan handla om petitesser likt färgen på en list eller om foten är format som ett V eller en månskära. Same, same, different schabrak.

Bryt ned produktkoden

Därför måste vi bryta ned betydelsen av produktbeteckningen. Från vårt påhittade exempel om modellen 55UG8433A kan vi snabbt identifiera följande beståndsdelar:

55: Allra troligast tumstorleken på modellen. Vilket lätt bekräftas om det också finns modeller som heter 65UG8433A, 49UG8433A och så vidare.

UG: Den här kombinationen varierar ofta från år till år och brukar ange just detta, vilket års generation av apparat det är. Här brukar också typ av TV anges när det finns teknisk relevans bakom. För år 2016 brukar U ofta stå för UHD, alltså att panelen använder Ultra HD och 3 840 × 2 160 pixlar. Men denna exakta betydelse skiljer sig från år till år och är olika från tillverkare till tillverkare.

8: Siffran efter bokstavskoden är den viktigaste ledtråden. För där avslöjar man tillverkarens egen klassificering av produkten. Högre siffra betyder som regel bättre produktkategori. Tumreglerna är som följer:

  • 4-5: budgetmodeller. Påfallande ofta OEM-produkter med tillverkarens varumärke påklistrad. Har kanske helt andra menyer och fjärrkontroll jämfört med produkter i högre prisklasser. Detta är TV-apparater du köper om du inte har några som helst krav på kvalitet och har begränsad budget.

  • 6-7: mellanklassmodeller. Det är här man finner den stora försäljningsvolymen där apparaterna inte kostar allt för mycket men heller inte är utmärkande på något sätt. En och annan gris i säcken kan finnas i den här kategorin. Men också fynd, så länge som du har modesta krav. Du kan till exempel 2016 finna Full HD-apparater med bra bild- och färgkvalitet till lågt pris. Men du lär inte finna någon Ultra HD-modell med HDR-funktion som riktigt kan mäta sig mot de bättre modellerna. Kategorin med mellanklassmodeller är klurig så vi tar upp dessa i ett separat avsnitt.

  • 7–8: Kvalitetsmodeller. Nivån där du får betala lite extra men också säkrar en del funktioner. Här dyker det ofta, men inte alltid, upp moderna tekniska finesser som år 2016 handlar om HDR-funktion och kvantpricksbaserade ljuskällor. Bland LCD-apparater kan mer tekniskt avancerad bakgrundsbelysning dyka upp, likt förmågan att släcka ned och tända upp zoner i bilden för att ge ett högre kontrastförhållande. Övriga finesser som SmartTV-system är vanligtvis mer modernt och har bättre prestanda.

  • 9: Toppklass. Här finns tillverkarnas flaggskeppsmodeller, de som ska visa på det tekniska och designmässiga raffinemanget. Här finns allt man kan åstadkomma med dagens teknik. Gärna då med tydlig design där även fjärrkontrollen skiljer sig åt. Därmed inte automatisk den bättre eller ens den lämpligare modellen. Fast garanterat den dyraste modellen. De flesta tillverkare släpper då och då ifrån sig flaggskepsmodeller som är sämre än de enklare modellerna. Exempelvis kan 8-serien ge lika bra eller bättre prestanda för mindre pengar.

433A: De sista siffrorna i produktkoden pekar vanligtvis på mindre betydande skillnader. Nu är det mer specifikt vad tillverkaren egentligen menar. Det handlar oftast om mer kosmetiska skillnader som lister och färger. Det kan också röra sig om mindre tekniska skillnader, till exempel att det är fyra HDMI-anslutningar istället för tre. Men också större och mer påtagliga skillnader som att panelen är böjd. Detta är väldigt svårt att sammanfatta då det är så produkt- och tillverkarspecifikt.

När du läser om en modell på utländska sidor är ofta de sista siffrorna lite olika. Det är i grunden samma apparat men ges olika nummer baserat på vilka länder den inbyggda digitalboxen är godkänd för. Nordiska TV-apparater har till exempel ofta en sista siffra som skiljer sig från en helt identisk brittisk apparat.

Kosmetiska skillnader i de sista siffrorna

Här kan det också skilja sig i siffror för vad som i grunden samma TV men som säljs i olika butiker. Syftet är delvis att undvika prisjämförelser som att ”…Nej, vi säljer inte 664-modellen utan 668-modellen”. Men lika ofta beror dessa skillnader på att vissa butikskedjor är så stora att de kan specialbeställa apparater med skräddarsydda finesser. En extra HDMI-anslutning eller en annan typ av fot. Men i grunden samma apparat.

hb1301_lg84_showroom1.jpg

Observera att gränserna är flytande. En 7-serie från en tillverkare kan vara mer finessrik och omfattande än en annan tillverkares 7-serie. En 7-serie kan i ett läger ses som en ”bättre mellanklass” och i ett annat läger vara en ”toppklass”-modell. Den här distinktionen skiljer sig från år till år.

Men en slutsats kan vi alla fall dra: Ju högre siffra, desto bättre anser tillverkaren själv att den modellen är. Sedan är det upp till dig att sätta en prislapp.