Tidigt nästa år är det dags för en ny generation av processorer att se dagens ljus. Förutom AMD:s efterlängtade arkitektur Zen lanserar Intel upp med Kaby Lake, som är en vidareutveckling av Skylake med en förfinad 14-nanometersteknik som möjliggör högre klockfrekvenser.

Den nya processorfamiljen kommer likt Skylake att använda sockel LGA 1151 och blir kompatibel med nuvarande moderkort. Arkitekturen Kaby Lake får dock även sällskap av 200-serien styrkretsar, där den stora nyheten blir stöd för Intel Optane Technology. Detta är det kommersiella namnet på minnestekniken 3D Xpoint, som ska ge högre hastigheter, bättre tålighet och lagringstäthet än NAND som vanligtvis används i SSD-enheter.

Nu framgår ytterligare detaljer om flaggskeppen i 200-serien – Z270 och H270. Likt tidigare är den största skillnaden att Z-varianten stödjer överklockning och körning av flera samtida grafikkort i AMD Crossfire eller Nvidia SLI, medan H-serien saknar stöd för dessa finesser.

Vidare får både Z270 och H270 stöd för 30 High Speed I/O-banor (HSIO), upp från 26 respektive 22 stycken. Dessa kanaler kan moderkortstillverkare konfigurera fritt för att ge olika modeller stöd för olika antal SATA 6,0 Gbps, PCI Express 3.0, USB 3.0 och Gigabit Ethernet. Styrkretsarna har utöver dessa även 6 stycken fasta SATA 6.0 Gbps och 14 stycken USB 3.0.

Lanseringen av Intel Kaby Lake och de nya styrkretsarna väntas äga rum i samband med CES 2017, som går av stapeln den 5 januari.