För tre år sedan utannonserade Valve Steam Machines, ett koncept och riktlinjer för speldatorer för vardagsrummet med det Linux-baserade operativsystemet Steam OS. Datorerna byggs av ett flertal olika datortillverkare, däribland Zotac och Dell-ägda Alienware och är tänkta att fungera lika bra med mus och tangentbord som med handkontroll.

I en intervju med PC Gamer berättar Alienwares grundare Frank Azor om företagets satsning på initiativet och hur det har gått. Han menar att det inte talas om Steam Machines längre då marknaden ändrats väldigt mycket och andra lösningar har tagits fram de senaste åren.

Bland annat menar Azor att Microsoft har åtgärdat många problem med Windows i den senaste versionen av operativsystemet, vilket är varför behovet för Steam Machines inte är lika stort längre. Microsoft har enligt honom lagt mer fokus på spelarna, en målgrupp som Alienware var rädda att de skulle tappa i och med felstegen med Windows 8.

Han berättar att de fortfarande säljer Steam Machines och den senaste släpptes så sent som tidigare i år, men det är fortfarande Windows-versionerna av deras datorer som säljer bäst.