Under Microsoft senaste Surface-evenemang visades en uppsjö nya produkter. Däribland Surface Book, men också den helt nya familjemedlem Surface Studio som är en allt-i-ett-dator (AIO). Nykomlingen är en stationär dator som i mångt påminner om Apples populära Imac-datorer.

Något som Microsoft inte sticker under stolen med är att Studio besitter vassare hårdvara än sin konkurrent, men det kan också till att behövas för att driva dess högupplösta 28-tumsskärm. Skärmen har multitouch-funktion, inbyggd 1080p kamera och Windows Hello-stöd.

Väl inne i det 1,25 centimeter tjocka aluminium-skalet vilar en LCD-panel med bildförhållandet 3:2 och upplösningen 4 500 x 3 000 pixlar vilket innebär 192 pixlar per tum (ppi). Det motsvarar nästan 63 procent fler pixlar i jämförelse med 4K UHD där upplösningen är 3 840 x 2 160 pixlar.

Microsoft har även två nya funktioner, så kallade True Color och True Scale. True Color funktionen gör att skärmen kan kalibreras efter användarens egna behov, med både stöd för DCI-P3 och sRGB. Med denna funktionalitet hoppas Microsoft kunna tillfredsställa både professionella användare och vanliga konsumenter.

True Scale är dock något helt annat. Med denna nyhet kan objekt på skärmen skalas 1:1 med storleken i verkligheten. Detta demonstrerades genom att jämföra storleken på ett A4-papper på skärmen och i verkligheten, där båda var av samma storlek.

2 999 dollar

3 499 dollar

4 199 dollar

Processor

Intel Core i5 Skylake

Intel Core i5 Skylake

Intel Core i7 Skylake

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 965M

Nvidia Geforce GTX 965M

Nvidia Geforce GTX 980M

Primärminne

8 GB DDR4

16 GB DDR4

32 GB DDR4

Lagring

1 TB "Rapid Storage Drive"

1 TB "Rapid Storage Drive"

2 TB "Rapid Storage Drive"

Trots skryt om prestandan väljer Microsoft att använda gamla grafikkretsar från Nvidia för Studio. Toppmodellen huserar ett Geforce GTX 980M medan mindre påkostade varianter går ned till GTX 965M, i båda fall ur generationen Maxwell. Till detta hör en fyrkärnig Intel Core i5- alternativt Core i7-processor, 8–32 GB primärminne och 1–2 TB hybridlagring enligt konceptet "Rapid Storage Drive"-lagring. Windows 10 Pro kommer förinstallerat i alla prisklasser och datorn väger totalt 9,5 kilogram.

Microsoft lanserar även det nya kontrolldonet Surface Dial, som till utseendet är en liten "puck". Denna kan ses som en modern färgpalett som kan placeras på valfri plats på skärmen, varpå användare bland annat kan rotera bilden, zooma, skrolla och välja ny färg. Intressant är att den även är full kompatibel med andra produkter i Surface-familjen.

Basen och skärmen fästes i Microsofts specialtillverkade gångjärn som de väljer att kalla för Zero Gravity Hinge, vilket möjliggör för skärmen att läggas ned mot önskad yta i 20 graders vinkel. Det gör i praktiken datorn till en ritplatta på 28 tum.

Microsoft Surface Studio finns tillgänglig för förhandsbokning, men säljstartar den 15 december till en begränsad upplaga. Priset är 2 999 dollar för instegsmodellen och går upp till 4 199 dollar för flaggskeppet. När och om datorn släpps i Sverige är ännu inte känt.