Svenska Spotify passerade i somras 100 miljoner användare och är den största tjänsten när det kommer till strömning av musik. Med Spotify är det möjligt att få tillgång till ett stort musikbibliotek mot en månadskostnad, men det går även att konsumera låtar gratis mot kortare reklamavbrott.

Sedan några dagar tillbaka har gratisversionen av Spotify börjat öppna flikar med reklam (spam) och skadlig kod i användares webbläsare. Fenomenet gäller mjukvaran för stationära datorer och av allt att döma för samtliga operativsystem som stöds, det vill säga Windows, Mac OS och Linux.

Spotify har erkänt problemet, men kan inte ge några besked om vad som ligger bakom det utan samlar in feedback från användare. Fenomenet uppstår med version 1.0.38.171.g5e1cd7b2 av Spotify och av allt att döma är det ingenting som påverkar betalande användare.

Till dess att Spotify uttalar sig om och rett ut vad som ligger bakom problemet rekommenderas användare att avinstallera mjukvaran från sina datorer.

Uppdatering 22:00: Efter publicering hörde Spotify av sig till SweClockers och lämnade en kommentar, där de gör gällande att problemet endast gäller ett litet antal användare. Orsaken har isolerats till ett problem med en annons i deras gratistjänst och nu stängts ned, enligt Spotify.

Ett litet antal användare har upplevt problem med tvivelaktiga webbplats pop-ups i sina standard webbläsare som ett resultat av ett isolerat problem med en annons på vår gratistjänst. Vi har nu identifierat källan till problemet och stängt ner den. Vi kommer fortsätta att övervaka situationen.