Förutom nya telefoner väntas en uppsjö av nya trådlösa produkter för hemmet när Google håller evenemang den 4 oktober. Nu rapporterar Extremetech om att sökjätten dessutom kommer visa upp ett nytt operativsystem vid namn Andromeda för såväl bärbara datorer som surfplattor.

Sedan tidigare har Google två operativsystem, välkända Android för mobiltelefoner och surfplattor, samt Chrome OS för framförallt bärbara datorer. Det har länge varit tal om att bolaget avsett att göra de två mer lika varandra och på sikt slå dem samman, uppgifter som fick extra substans när Google tidigare under året gav Chrome OS stöd för Android-appar.

Chrome OS utvecklades från början som ett enkelt operativsystem baserat på Google webbläsare Chrome. Tanken var att så mycket som möjligt av mjukvaran skulle köras i molnet, men med tiden har fler offline-funktioner lagts till. Samtidigt fortsätter Android att dominera marknaden för smarta telefoner.

Med Andromeda tros Google vidareutveckla Android med delar från Chrome OS och anpassas för att köras på surfplattor och bärbara datorer. Det är främst ett par kommenterar kvarlämnade av Google i Android Open Source Project som fått rykteskvarnen att snurra denna gång.

Något annat som fått spekulationerna kring Andromeda att gå på högvarv är ett Twitter-inlägg från ingen mindre än Android-chefen Hiroshi Lockheimer, som skriver att det var åtta år sedan den första versionen av Android tillkännagavs och att han har en känsla om att folk kommer att tala om den 4 oktober 2016 om åtta år.