Under våren 2015 lades en av regeringens utredare fram ett förslag (PDF) om en ny skatt på elektronik för att minska användningen av farliga kemikalier, exempelvis flamskyddsmedel. I samband med att regeringen lägger fram budgetpropositionen för 2017 framgår att förslaget ska omsättas i praktiken.

Ny miljöskatt kan ge dyrare datorer

Beskattningen baseras på vikt, där beloppet för vitvaror är 8 kronor per kilogram medan den för övrig elektronik är 120 kronor. Under den senare kategorin ingår bland annat mobiltelefoner, stationära och bärbara datorer och spelkonsoler. Det maximala skattepåslaget är 320 kronor, vilket således motsvarar 40 kilogram för vitvaror och endast 2,67 kilogram för "övrig elektronik".

I praktiken innebär det att en smart telefon på ett par hundra gram blir dryga tjugolappen dyrare, medan påslaget för saker som bärbara datorer och spelkonsoler kan bli uppemot 320 kronor dyrare per vara. Det ska dock finnas en möjlighet att reducera skatten med upp till 75 procent för produkter som inte använder vissa kemikaliska föreningar.

För att minska förekomsten av farliga kemikalier i människors hemmiljö föreslås en skatt på vitvaror och hemelektronik som ska styra mot mindre farliga alternativ från 1 juli 2017. Produkter som köps av en privatperson direkt från en utländsk handlare beskattas inte med denna skatt.

Syftet med skatten är enligt regeringen att minska förekomsten av ämnen som anses farliga för hälsa och miljö. Skatten väntas leda till att viss elektronik kommer minska i försäljning med 4,5 procent per år. Försäljningsbortfallet väntas vägas upp av att varor som innehåller mindre skadliga flamskyddsmedel kommer säljas i dess ställe, då de får en konkurrensfördel genom reducerad skatt och pris till slutkund.

Förutsatt att budgetpropositionen klubbas i Sveriges riksdag beräknas skatten ge ett tillskott till statskassan på 2,4 miljarder kronor årligen.