Panelteknik: VA

Vertical Alignment-tekniken (VA) existerar också i flera varianter och med flera olika patent. I grunden åstadkommer de samma sak:; högre kontrastförhållande eller på mer vardaglig svenska, bättre svärta. Nackdelen är begränsade betraktningsvinklar. VA är den tredje vanligaste och därmed den ovanligare tekniken av dem som sitter i moderna datorskärmar.

Predator Z35.jpg

Acer Predator Z35, 21:9-format och VA-panel med kapacitet till 200 Hz.

VA-teknik är däremot väldigt vanligt på TV-apparater just för det högre kontrastförhållandet. Vi har i tester mätt kontrastförhållanden från 2 000:1 till 5 000:1, vilket innebär att för en given ljusstyrka kommer en VA-panel att få en djupare och mindre grå svärta jämfört med IPS- och TN-teknik.

Ifall styrkan är den djupa svärtan är nackdelen VA-tekniken är att den mer efterliknar TN-tekniken i fråga om betraktningsvinklar. Vid 30-gradersvinkel har mycket av färgerna förändrats och även kontrastförhållandet minskat en hel del.

Fast då kontrastförhållandet från början är så mycket högre kommer VA-panelen fortfarande att ge intrycket av djupare svärta än vad både IPS- och TN-teknik ger i samma vinkel. Åtminstone så länge du håller dig inom den där liksidiga triangeln av vinklar i alla fall.

Bäst svärta och medioker betraktningsvinkel

Jämfört med TN-paneler har VA-paneler som regel inte lika stora problem med begränsat färgdjup eller använder halvtonsmönster i samma utsträckning. En välgjord VA-panel har heller inte lika drastiska förändringar för färgåtergivningen som TN-paneler har i vinklar. Man kan därför betrakta VA-paneler som ett mellanting mellan IPS och TN i fråga om egenskaper och med bra eller utmärkt svärta som sin stora fördel.

Philips_BDM4065UC_VA-panel_red.jpg

VA-paneler i vinkel har varierande effekt och ofta påverkas en färgnyans mer.

Philips_BDM4065UC_VA-panel_green.jpg

Effekten blir att i vinkel nyansskiftar vissa färger medan andra främst tappar intensitet. Hela bilden kanske drar mot gråblå eller grårosa.

En nackdel som VA-tekniken dras med är en tydligt varierande responstid. VA-paneler kan i vissa situationer ge väldigt tydliga eftersläp och har på sätt viss större problem med detta jämfört med både IPS och i synnerhet TN-paneler i gaming-anpassade skärmar.

Philips_BDM3270_vinkel_rak.jpg

Exempel på VA-panel ur olika vinklar.

Philips_BDM3270_vinkel_under.jpg

Främst blekare färger.

Philips_BDM3270_vinkel_ovan.jpg

Håller fortfarande svärta.

Philips_BDM3270_vinkel_helt_fel.jpg

Detta skiljer sig rejält mellan olika VA-paneler.

Det finns inte lika många aktörer på marknaden eller tillverkare av VA-paneler. Mängden produkter är begränsad jämfört med IPS- och TN-paneler. Det förekommer en rad olika patent likt MVA, PVA, A-MVA, S-MVA med flera, där Advanced Multi-domain Vertical Alignment (A-MVA) från AU Optronics är vanligast i dagsläget.

Överlag är det lite svårare att peka med hela handen på VA-tekniken och säga vad man kan räkna med. Skärmar med VA-paneler testas inte lika ofta utan lever lite under radarn. Det kan variera en hel del mellan olika produkter, ta därför inget för givet.

Den snarlikt namngivna AHVA-tekniken (se föregeående avsnitt) ska inte förväxlas med ovanstående VA-tekniker.