LCD och vinklar

LCD-skärmar har en inbyggd nackdel som kommer av hur skärmen reglerar ljuset. Bilden blir sämre i vinkel. Beroende på teknik kommer effekten av att titta mot skärmen lite på snedden att påverka bilden på olika sätt.

Bildskarmsguide_AUO_sandwich.jpg

AU Optronics (AUO) sprängskiss över en LCD-panel. Läs mer här

Kortfattat fungerar Liquid Crystal Display (LCD) som ett system av vad som kan liknas vid små persienner. Flytande kristaller som vrider sig när de tillförs en svag spänning. Kristallernas brytningsförmåga släpper igenom eller blockerar ljus som först har polariserats innan det når kristallerna. Källan till ljuset är vanligtvis lysdioder i kanterna av eller bakom panelerna. Genom reflektorer och ljusfördelningsfilter (light guide film eller plate) sprids ljuset jämnt över ytan. Själva panelen i sig är en komplex lösning av lager på lager.

Det är den enkla förklaringen. I själva verket är det många fler faktorer som inverkar och det finns många sätt med vilken du kan konstruera en LCD-panel. Vi kommer inte ta upp den exakta konstruktionen bakom varje teknik utan istället guida till deras praktiska betydelser och skillnader. De egenskaper som är avgörande för de produkter du kan köpa.

Lysdioder, LED, i moderna skärmar

Du har säkert hört talas om "LED-skärmar", en term som är missvisande. Tekniken är fortfarande baserad på LCD-teknik men det som skiljer är ljuskällan som i moderna skärmar är Light Emitting Diode (LED). Äldre LCD-skärmar använder inte lysdioder utan någon form av lysrör, ofta Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL). Lysrörsbaserade skärmar är överlag tjockare, drar mer ström och utvecklar mer värme. Idag har de allra flesta modeller skiftat över till lysdioder.

AOC_G2460QV6_LED-bleed.jpg

Exempel på hur lysdioder i kanterna ibland avslöjar sig själva.

Alla LCD-skärmar visar upp det grundläggande problemet att bilden förändras i vinkel. Några LCD-tekniker och paneltyper mer än andra, men i grund och botten är det inte längre samma bild sett från sidan som rakt framifrån. Från sidan och samtidigt betraktad ovan- eller underifrån och det går att se tydliga förändringar på alla typer av LCD-skärmar. Detta problem är fundamentalt för LCD-tekniken.

Ljuset ändras i vinkel

Specifikationen för betraktningsvinklar kan vara lite halvt obegripliga, likt 178 grader eller 160/170 grader horisontalt eller vertikalt. En obegriplig specifikation på flera sätt eftersom den inte säger någonting om skärmens egenskaper. En halv cirkel är 180 grader och än så länge används inte konvexa skärmar.

Så vad betyder 178 grader? Att hela bilden är dålig när den är ihoptryckt till en 2 grader smal spalt? I så fall, vem använder en skärm på det sättet och på vilket sätt är det en relevant uppgift?

Philips_BDM4350UC_fot_tangentbord.jpg

Exempel på skärm med en betraktningsvinkel specificerad till 178 grader. Uppenbart mörkare i bortre kanten. Specifikationerna för vinklar är i stort sett intetsägande.

Specifikationen för betraktningsvinkel är dragen vid en gräns när panelen ger ett kontrastförhållande på 10:1, alltså tio till ett. En otroligt blek och blaskig bild där man har svårt att urskilja något annat än text. Det säger inget mer än detta. Inte hur färgerna förändras gradvis i vinkel eller andra kända problem. Specifikationen säger alltså inget konkret om produkten, vilket är precis som väntat av specifikationer.

Olika typer av paneler har olika effekt i vinkel. Men också olika egenskaper på hur bilden beter sig i rörelse och hur färger skapas. Tekniken kan delas in i tre läger: TN, IPS och VA.