Premiumskärmar

Detta är närmast vår egen klassificering för en typ av skärmar som faller in under flera beskrivningar men också kostar därefter. Du får kanske två skärmar till priset av en premiumskärm. Men detta av egenskaperna hos två sorters skärmar i ett är också produkternas styrka.

asus_pg279q_reflex.jpg

Asus ROG-Swift-toppmodell för spel kombinerar egenskaper som räcker till långt mer än spel. IPS-kvalitet på vinklar och färger och upp till 165 Hz

acer_xb270hu_produkt_vinklad.jpg

Acer har förstås sitt alternativ. Spelskärm, allroundskärm och hög kvalitet i ett.

Här återfinns spelegenskaperna likt högre frekvenser i 120 och 144 Hz, lägre latens och mindre eftersläp. Samtidigt finns allroundegenskaperna för bilder, webb, texter och så vidare. Samt även så pass god färgkvalitet att du kan använda dem för exempelvis fotoredigering. Med en utmärkt betraktningsvinkel.

Just det sista, krav på god färgkvalitet och betraktningsvinklar, gör att den här typen av skärmar närmast uteslutande handlar om olika sorters IPS-tekniker i panelerna. Samtidigt har tillverkarna arbetat med gamingegenskaperna och ger skärmen låg latens och lyckas i högre grad arbeta bort allt för tydliga eftersläp. Vad du har lärt dig av IPS-teknik på en 60 Hz-skärm brukar inte stämma för den här typen av skärmar.

Utmärkt för spel och bättre än allroundskärmen

Premiumskärmen har alltså egenskaper för alla situationer, inklusive krävande spel. Fortfarande inte den garanterade nivå av färgegenskaper likt hårdvarukalibrering, driftstabilitet eller specialisering som många specialiserade yrkesskärmar har. Så detta är kanske inte riktigt de här skärmarna du svär ditt dagliga bröd till. Men heller inte långt ifrån för dig som ändå har höga krav.

Eizo_Foris_FS2434_6.jpg

Premiumskärmen är så nära du kan komma och till att få allt i en enda skärm. Tidigare fanns inte den typen av skärmar att tillgå, utan det är en ganska ny typ av produkt och omfattar därför endast ett fåtal modeller på marknaden. Prislappen är som väntat högre.

Skärmarna blir också uppmärksammade i tester och på forum då fler och fler börjar inse att bildskärmen kan vara ett långlivat komplement till en annars utbytbar dator.

Guiden till premiumskärmarna