Allroundskärmen: "Good Enough"

Spelar du spel utan särskilda krav på något? Använder datorn för att surfa och läsa texter? Kollar e-posten och kanske ögnar igenom ett PDF-dokument då och då? Tar bilder med kameran men sätter mer vikt vid motivet än exakt hur färgerna återges?

Då slipper du komplexa beslut och djupa funderingar. Saken är enkel. Den absoluta majoriteten skärmar passar dig och du behöver inte placera stora summor pengar för att nå en grundläggande kvalitetsnivå. De är good enough.

Dell_Ultrasharp_2515H_produkt_1.jpg

Det finns många skärmar på marknaden. Nittio procent av utbudet passar in kategorin. Majoriteten av dem är ärligt talat inte särskilt bra på någonting. Men de är heller inte särskilt dåliga. Det är helt enkelt allroundskärmar som svarar mot alla grundläggande skärmbehov och de behöver inte kosta allt för mycket. Good enough är ett genomgripande tema bland produktutbudet.

De viktigaste faktorerna för dig som söker en allroundskärm är att välja vilken typ av panel, storlek och pixelmatris du ska använda utifrån dina behov. Panelfrekvensen är så gott som alltid 60 Hz och det finns skärmar med alla sorters paneler vilka kan delas in i tre sorters teknikvarianter med lite olika egenskaper; TN, IPS och VA. Vi går igenom allt detta artikeln men kortfattat när vi talar om allroundskärmar ser det ut så här:

  • TN: Främst budgetskärmar. Dåliga betraktningsvinklar och sämre färger.

  • IPS, PLS och AHVA: Bättre vinklar och färger men också högre pris.

  • VA: Högre kontrast, sämre än IPS men bättre än TN på färg och vinklar.

Nu kan panelernas egenskaper ändå variera kraftigt baserade på vad skärmen är optimerad för. En panel med TN-teknik är inte automatiskt exakt likadan som en annan TN-panel på en annan skärm. Därför är det många gånger viktigare att skilja på produkt och produkt. En skärm anpassad för spel kan bete sig rätt annorlunda jämfört med en allroundskärm trots att de på pappret har snarlika specifikationer.

Guiden till bildskärmsköpet går igenom allroundskärmar
Budgetskärmarna vilka (kanske) är ”good enough”