Välvda skärmar

Så kallade "kurvade" eller välvda skärmar påstås ge bättre betraktningsvinkel när de bortre kanterna vinklas mer mot dig. Detta stämmer på ett teoretiskt plan, men på ett praktiskt plan har det ganska liten effekt på betraktningsvinklarna. En böjd skärm kan ha funktion på andra sätt, till exempel för att skapa en omslutande upplevelse. Annars är det svårt att påvisa tydliga fördelar med böjd skärm.

benq_XR3501_promo_2000r.jpg

Böjda och välvda skärmar kan därför klassas som något godtyckligt. En högst subjektiv smaksak. Dels kan vi i tester fortfarande se att det är problem med avvikelser på grund av betraktningsvinklar på böjda skärmar. Dels kan vi inte jämföra med exakt samma panel fast i rakt utförande för att bekräfta ifall själva böjningen faktiskt leder till mindre problem eller inte.

En effekt av välvda skärmar är att det kan minska mängden reflexer. Samtidigt kommer de reflexer som väl slår in i den böjda strukturen att förstärkas. Lampan bakom dig sträcks ut över ytan.

Ju högre R-siffra, desto mindre krökning

Med böjda skärmar förekommer en siffra som beskriver böjningsgraden i form av en radie, till exempel 3000R. Detta är radien i millimeter på den cirkeln som skulle bildas ifall man började ställa böjda skärmar kant i kant. Lägre siffra innebär därför en kraftfullare böjning av skärmen. Kan vara värt att tänka på ifall man önskar böjda skärmar för att bygga en racingsimulator eller liknande.

3000R ger en radie på 3 meter (3 000 millimeter) och motsvarar en cirkel med en diameter på 6 meter. 1800R ger en radie på 1,8 meter och en diameter på 3,6 meter. Den cirkeln blir förstås mindre och skärmen som specificeras som 1800R är alltså betydligt mer välvd än den som är specificerad 3000R.