SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Att välja ett moderkort tycker jag är det svåraste av allt i ett datorbygge. Bland grafikkort och processorer finns prestandagrafer att gå efter, chassin är mycket efter smak och ljud mot luftflöde. Moderkorten blir ofta mer ett standardval, man tar det kompisen rekommenderar. Jag kollar ofta på byggtrådarna på forumet och i de flesta ges Asus Z170 Pro Gaming som det givna valet. Det är inget någon brukar ifrågasätta eller ens tycka något om då ett moderkort är något man bara måste ha.

Idag ska vi titta närmre på MSI Z170A Krait Gaming 3X som lovar bra ljudegenskaper, enkel överklockning och en genomtänkt design i prisklassen 1 500 kronor. Men hur står det sig mot alternativet MSI Z170A Gaming Pro Carbon? Känns moderkortet som ett budgetval? Eller kan det slå konkurrenterna och bli ett vanligt alternativ i SweClockers byggtrådar?

Specifikation för MSI Z170A Krait Gaming 3X

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 1151

Styrkrets

Intel Z170 Chipset

Minnestyp

DDR4 (max 64 GB, 3 600 MHz (OC))

Minnesplatser

4 st.

PCI Express x16

3 st.

PCI Express x1

4 st.

SATA Express

1 st.

M.2-plats

1 st. (PCIe 3.0 x4, SATA)

LAN

Intel I219-V Gigabit Ethernet

USB 3.1

4 st. för frontpanelen, 2 st. Gen 1, 1 st. Gen 2 Type-C, 1 st. Gen 2 Type-A

Ljud

Realtek ALC1150 Codec, 7.1 kanaler, S/PDIF

Videoutgång

HDMI, DVI

Formfaktor

ATX

SLI / Crossfire

Ja, 3 x Crossfire, 2 x SLI

Cirkapris

1 600 kronor inkl. moms

MSI Z170A Krait Gaming 3X

Vid första anblick är moderkortet något smalare än andra ATX-modeller. Den har bara 6 stycken skruvhål för chassit, vilket gör att moderkortet böjs om man har en trög 24-pins kabel till exempel.

För att möjliggöra snyggare kabeldragning har MSI satt dit både vinklad och rak USB för frontpanelen.

Förstärkta PCI-platser är på modet och även detta finns för de två övre platserna. Även här syns den inbyggda ljudkretsen med "Boost"!

Samtliga utgångar, USB 3.1 Type-C och Type-A, in-/utgångar för ljud och en HDMI-anslutning.

Bland tillbehören finns även här både vinklade och raka anslutningar för SATA.

En SLI-kabel medföljer men ingen för Crossfire, även om det finns stöd för detta.

I lådan finns även en tydlig installationsguide med QR-koder som länkar till Youtube, där MSI visar exakt hur man installerar vardera komponent i chassit.

Som vanligt skickas det också med en täckplåt och en komplett manual.

När man har startat systemet finns det lite dioder som lyser, dock inga man kan kontrollera.

Bland de rekommenderade mjukvarorna kommer jag titta närmre på, MSI Gaming App, MSI Command Center och Nahemic. Jag använder dessutom CPU-Z och Intel Extreme Test Engine.

Överklockning

Vid överklockning är målet för de allra flesta att nå en stabil nivå som man kan använda året runt när man behöver lite extra kraft. Jag har går igenom alla förprogrammerade alternativen och återställer bios efter varje test. För att testa stabilitet har jag använt Intel Extreme Test Engine, som även är den rekommenderade programvaran från MSI.
Då kvaliteten av processorn säger hur högt och hur enkelt en processor går att klocka har jag valt att kolla över programmen och de förprogrammerade alternativen, istället för att se hur högt jag kan få min processor. Både Command Center, Bios och Gaming App har flera olika förinställda alternativ.

MSI Gaming App

Tanken här är att ge ett enkelt program som alla ska kunna använda. Man kan aktivera en överklockning med ett klick, ändra bildskärmens egenskaper eller ställa in snabbknappar för tangentbord och mus. Vill man ha ytterligare information om alla funktioner i programmet har Bl0m1 och Calathea redan gått igenom detta i deras recensioner.

Det första man möts av är tre val; OC Mode, Gaming Mode och Silent Mode. Alla har olika egenskaper och är inaktiverade från början. Spänningen går som högst upp i 1,3 V.

OC Mode – Ger en multipel på 41 vilket resulterar i 4,1 GHz. Här stängs turbo och rörlig multipel av, vilket ger konstant frekvens oavsett belastning.

Gaming Mode – Stänger av rörlig multipel och Intel Turbo, men höjer multipel till 39. Det är samma som det högsta turboläget, vilket även innebär att processorns inbyggda strömsparfunktioner stängs av.

Silent Mode – Här förändras faktiskt ingenting från tidigare. Högstaturbo läget är 3,9 GHz och processorn kan klocka ned sig för att dra ned effektåtgången och värmeutvecklingen.

MSI Command Center

Det mest tekniska och funktionsrika programmet som MSI skickar med. Det är dock begränsat till de viktigaste funktionerna man behöver för att kunna överklocka själv. Man kan även här aktivera en förprogrammerad överklockning kallad Gaming Boost, den gav mig 4,1 GHz i 1,3 V, ger en konstant frekvens och stänger därmed av strömsparfunktionerna i processorn. Denna kräver likt OC-Mode att datorn startas om för att bli aktiverad.

När de förprogrammerade alternativen tog slut började jag testa mig fram genom att ändra multipeln manuellt i Command Center. Efter varje ökning kördes ett stress test i 10 minuter för att se om överklockningen var stabil.

Jag testade först automatisk hantering av spänningen och kom upp i 4,4 GHz (44 multipel), med en spänning på 1,2 V. Av någon anledning går inte den automatiska spänningen högre än 1,2 V här, när den tidigare går upp till 1,3 V utan problem. Men här slutar de automatiska inställningarna och jag måste hantera spänningen manuellt. Den är lätt att ställa in och efter några försök är jag uppe i 4,7 Ghz och en spänning på 1,3 V. Jag väljer att stanna här då min processor antagligen är en av de bättre. Som referens fick SweClockers dra upp spänningen till 1,4 V i deras tidiga exemplar av Skylake för att ens nå 4,4 GHz.

BIOS

Det första man möts av är att den vita designen från moderkortet återfinns även här, det är något jag stör mig på och upplever som lågbudget. Man har den viktigaste informationen framför sig med stora ikoner för de olika kategorierna.

Under F7 döljer sig vad MSI kallar Advanced och är en mer detaljerad vy med annan layout än första läget. Den stora loggan och ikonerna är utbytta mot en mer traditionell lista med kategorier till vänster.

Funktionerna MSI skyltar mest för är den förinställda Game Boost som har samma effekt som OC Mode i Gaming App. Alltså 4,1 GHz vid 1,3 V med konstant frekvens oavsett belastning. En mer intressant funktion som inte skyltas med på något annat ställe är XMP (Extreme Memory Profile). Detta överklockar de minnen som levereras i högre hastighet än 2 133 MHz som är standard för DDR4. De minnen som jag använder kommer då upp i 2 400 MHz. Detta är något jag hade velat ha i Command Center eller Gaming App, då det är väldigt vanligt med överklockade minnen. Det var ännu vanligare för två år sen med DDR3 där standarden för datorbyggen var 1 600 MHz men dessa kördes i 1 333 MHZ om man inte manuellt aktiverade överklockningen. När man aktiverar XMP blir den grå och lite utsuddad, som om jag inte har stöd för det. Kan vara ett konstigt designval eller kanske mer troligt en bugg.

Några tankar runt överklockning

Det finns egentligen bara tre olika överklockningslägen som är förinställda. Den som finns i bios, Command Center och OC Mode i Gaming App har alla samma effekt. Automatisk överklockning till 4,1 GHz med konstant frekvens oavsett belastning. Detta är inget jag rekommenderar om man låter datorn stå på under längre tid utan att den belastas, då datorn gör av med onödig ström och skapar värme för att den inte har möjlighet att klocka ned sig som tänkt.

Därför rekommenderar jag att man höjer multipel manuellt i Command Center. Vill man göra det enkelt kan man stanna vid 4,1 GHz då de flesta processorer klarar detta utan att alstra för mycket värme. Detta beror såklart på konfigurationen i övrigt, men då alla K-modeller skickas utan stockkylare från Intel bäddar detta för att alla har en bättre grund att stå på nu mot tidigare generationer.

Ljud

Vid uppspelning av ljud sker inga konstigheter, jag hör inget brus eller annat. Då inspelning av ljud är lättare att bedöma är det vad som följer. Samtliga tester är inspelade med en bordsmikrofon från Kjell & Co för 150 kronor.

Det jag försökte säga är:
"Detta är hur dåligt det låter när man bara har installerat drivrutinen från Realtek, detta med 10 db mic boost för att ni ska höra mig ens och ska man göra några andra förändringar måste man installera Nahimic." Filtret från drivrutinen liknar en för känslig voice activation från till exempel TeamSpeak som inte går att ställa in.

Drivrutinen från Realtek saknar helt inställningar för ljudupptagning, därför är jag tvungen att installera Nahimic. Direkt genom att installera programmet aktiveras Noise Supression, vilket tar bort filtret från drivrutinen. Detta beror på att ljudprogram har möjlighet att ta full kontroll över ljudkort och då gå förbi filter och inställningar från drivrutinen.

Det finns lite olika inställningar för mikrofonen bland annat, Noise Supression och AEC (Active Echo Cancellation). Dessa har ungefär samma effekt, skillnaden är väldigt liten och svår att specificera mera. För mig spelade det ingen roll vilken man använde, båda är fullt dugliga att göra en dålig mikrofon till något användbart. Men det kräver att man installerar ett tredjepartsprogram efter drivrutinen, vilket inte är något alla gör.

Nahimic har fattat att streaming är på modet och slänger därför med en extra funktion som låter dig spela upp lite olika roliga ljud när du spelar. Man aktiverar enkelt dessa med snabbkommandon och man kan välja vilka ljud man vill ha med i sin blandning på max 6 knappar.

Jag har lagt upp ett klipp på Youtube med alla ljuden inkluderade, detta är inställningarna från början, man kan flytta runt ljuden hur man vill.

Sammanfattning

Det finns inget som gör detta moderkort speciellt eller att det sticker ut från mängden. Men det finns heller inget som avskräcker en eller något som kraschar. Det är ett bra moderkort även om jag inte gillar designen och jag kommer definitivt överväga MSI nästa gång jag ska välja moderkort, då programvaror och manualer är något jag gärna använder igen. Command Center är det mest kompetenta programmet från MSI och är något jag kan rekommendera även för nybörjare.

BIOS är något jag brukar undvika då det brukar vara kaos och man är tvungen att ha manualen bredvid sig för att inte gå vilse. I detta fallet fungerar det faktiskt, det finns vettiga kategorier och jag hittar faktiskt det jag är ute efter. Något MSI inte visar någon annanstans är XMP som aktiverar överklockningen i DDR4 minnen med en frekvens över 2 133 MHz. Detta är något som borde vara med i Gaming app och Command Center. För när DDR4 sjunker i pris kommer en ny standard att landa över 2 133 MHz vilket inte många kommer komma ihåg att aktivera.

I slutändan har jag svårt att rekommendera detta moderkort, då MSI Z170A Gaming Pro Carbon finns för cirka 50 kronor mer. Det moderkortet bjuder på en mer klassisk MSI-röd design och justerbara LED:s, vilket är något jag hade föredragit. Då både modeller har finesser i form av stöd för M.2-baserade SSD-enheter, USB 3.1 Type-C, förstärkta PCI Express-platser och en kompetent ljudenhet. Gaming Pro Carbon har då funktioner som gör det speciellt och intressant, vilket gör prislappen helt rimlig. Samtidigt kan jag ändå rekommendera Z170A Krait Gaming 3X om det dyker upp på rea eller finns med i ett prisvärt uppgraderingspaket.

Fördelar

  • Bra programvaror

  • Inga krascher eller allvarliga buggar

  • Hög kvalitet

  • Moderna anslutningar som USB Type-C, M.2

Nackdelar

  • Tråkigt färgval

  • Drivrutinen för ljud lägger till filter som ej går att justera

  • Ingen funktion som gör det speciellt

Cirkapris vid publicering: 1 600 kronor inkl. moms