SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand testa de senaste produkterna i datorvärlden. Läs mer.

Inledning

För datorentusiater är sleevade kablar inte något okänt ämne. Många imponeras av hur snyggt det kan bli med individuella och matchande kabelstrumpor, men det kräver åtskilliga timmar av slit och frustration för att på egen hand sleeva ett helt nätaggregat. Blödande fingrar är bara förnamnet!

CableMod är en butik som tillhandahåller kompletta sleevade kablar, som dessutom kan måttbeställas och skräddarsys för att passa många olika modeller av nätaggregat. I denna artikel ska vi inte bara ta en titt på själva kablarna utan även undersöka hur det går till att beställa en komplett uppsättning kablage och bedöma upplevelsen i sin helhet.

CableMods webbbutik

Produktinformation och support

Från början tänkte jag beställa kablar till min semimodulära Cooler Master V550S, men denna modell fanns inte att välja hos CableMod. Det fanns däremot de helmodulära VS- och V-serierna från samma tillverkare. Jag misstänkte dock att alla dessa nätaggregat använder samma kontakter och mailade CableMod för att fråga om så är fallet.

Jag skickade det första mailet på en torsdag vid klockan 17 och inom två timmar fick jag svar från CableMod, som inte kunde bekräfta att mitt nätaggregat använde samma kontakter utan skulle dubbelkolla med Cooler Master, som dock hade stängt för dagen. Kundtjänsten meddelade att svaret därför skulle dröja till nästa arbetsdag.

Det tog dock tio dagar och en påminnelse om att jag fortfarande väntade på svar. Först då fick jag en ursäkt för dröjsmålet. CableMod uppgav att de hade frågat Cooler Master om detta, men då hade jag redan ställt frågan direkt till Cooler Master och fått svaret att det passar.

Mailen skickades från en separat adress för att butiken inte skulle veta att det gällde beställningen till recensionen. I övrigt har kommunikationen med Cablemod varit mycket snabb, även om de befinner sig på andra sidan jorden. Jag har bara pratat med en person på Cablemod, som verkar ha bra koll på läget. Den varierande responstiden kan bero på hur arbetsbelastningen ser ut för tillfället.

Välja produkt och beställa

Trots att det skulle fungera med mitt gamla nätaggregat valde jag till slut att beställa ett Corsair RM750X för att använda till recensionen. Således är kablarna från CableMod till denna modell. Min nuvarande dator har i första hand ett färgtema som går i grått, svart och blått. Kablarna ska matcha detta.

Jag försökte beställa en så komplett uppsättning som möjligt av alla kabeltyper och längder som kan tänkas förekomma i en dator. Framförallt då den som har försökt sig på att dra kabelstrumpor på SATA-kablar vet hur svårt det är att få dessa snyggt.

När det kommer till kabelalternativ finns det egentligen tre ordentliga val. Färdiga paket som finns i en respektive två färger, förlängningar (för de nätaggregat som inte har modulära kontakter eller saknas i support listan) samt special- och måttbeställda kablar för nätaggregatet efter mina önskemål.

Värt att nämna är att alla måttbeställda eller egenkomponerade kablar skickas från den globala butiken, som ligger utanför EU och således tillkommer både tull och moms.

Konfigurator

Egen konfiguration
Först väljer man om man vill ha förlängningar eller kablar med kontakter som fäst direkt i nätaggregatet (om stöd för ditt nätaggregat finns). Därefter väljer man material på kabelstrumpan: ModFlex eller ModMesh. Skillnaderna mellan materialen går vi igenom längre ned i artikeln.

Val av kabeltyp.

Jag valde CableMods signaturmaterial "ModFlex". Därefter väljer man längder samt kabeltyper. Oavsett längd är priset på kabeln bestämd efter kontakttyp och antal kontakter. Materialet har ingen betydelse på priset. Troligen då det är arbetet som är kostnaden och inte kablarna eller materialet i sig.

Kabellängd och avstånd mellan kontakter görs i steg om fem centimeter.

Efter valet av kablar skall man välja färgschema. Detta görs enkelt i konfiguratorn. Vad som kan påpekas är att det man väljer påverkar kablarna som sitter i respektive kontakt.

Det grafiska gränssnittet gör det lätt att ändra kabelfärg. Bara klicka på önskad färg och kabel som denna skall appliceras på.

I vissa nätaggregat sitter extra kablar i dessa kontakter. I mitt fall innebär det att jag fick sex kablar som går in i fyra portar och alla är i samma färg. Det kan påverka kabeldragningen något. Notera att det inte finns någon "grå" i ModFlex. Jag valde "silver" som närmaste substitut.

Mitt kablege blev något åt detta hållet för att matcha vad jag har i min dator.

Detta är resultatet.

Olika butiker

CableMod har en europeisk butik som bör ha snabbare leveranser till oss i Norden än den mer kompletta globala/internationella butiken. I min kontakt med CableMod verkar den internationella butiken skicka sina produkter från Hong Kong. Om man beställer måttbeställda kablar går det direkt från den internationella butiken och man skickas dit om man väljer konfiguratorn. Tänk på att tull och moms tillkommer vid måttbeställning!

Frakt och disclaimer

Då beställningen gjordes i recensionssyfte användes en unik kampanjkod. Denna kod informerade butiken om att det just var recensionsexemplar och således bör leveranstiderna och hanteringen av ordern tas med en nypa salt. Det jag kan nämna är dock att när de skickade produkterna med vad som verkade vara "express shipping" på en fredag från Hong Kong anlände kablarna faktiskt redan nästföljande måndag med DHL. Klart imponerande, men dessvärre något intetsägande då beställningen troligtvis var onormalt högt prioriterad.

Kablar och kabelstrumpor

Två olika typer av kabelstrumpor finns att tillgå: ModFlex och ModMesh. ModMesh är en klassisk nylonväv medan ModFlex kallas för "paracord sleeve". Något missvisande då paracord tillverkas i just nylon.

ModFlex

ModFlex är lite tajtare och hårdare vävd, ligger närmre kabeln och ser subjektivt bättre ut. Helt klart upplever jag denna variant som mer premium. Kablarna upplevs smalare med denna sleeve och även något mer reflekterande. Skuggorna är inte lika framträdande i väven, något som kan bero både på att trådarna i väven är tunnare men såklart även att det är av ett annat material.

ModMesh

Denna påminner mer om den vanliga kabelstrumpan man tänker på när man sleevar själv. Färgerna är något roligare men man får synligare skuggor i strumpväven. Med detta material ser kablarna större ut än med ModFlex och gliporna mellan kablarna är något mindre. En fördel om man har förlängningar. Misstänker det blir betydligt stökigare om man som jag har ett nätagg där flera kablar till samma kontaktport.

Från vänster: 5 st. ModFlex, 4 st. ModMesh. Den sista kabeln är en ModFlex SATA (data).

Färger

Kabelstrumporna finns i många olika färger. Dessvärre är färguppsättningen mellan ModFlex och ModMesh inte densamma. I mitt tycke är det bättre att man tar den variant man tycker ser bäst ut och har färger som matchar datorns övriga komposition.

ModFlex finns i 24 olika färger.

ModMesh som kommer i den vanligare nylon-väven finns i fler färger än ModFlex.

Kondensatorer

När det kommer till kompletta kit eller specialbeställda kablar till nätaggregat som har kondensatorer på originalkablarna har även CableMod fäst kondensatorer på sina kablar. Dessa kondensatorer sitter mitt på kablarna där tanken är att de då hamnar bakom moderkortsplåten och är ur vägen, för att inte förstöra det estetiska.

Kondensatorerna sitter något omlott för att inte krocka med varandra.

Detta är inte helt utan bekymmer då kablarna som är involverade med kondensatorn oftast är något vridna och ibland även något annorlunda i längd. Detta gör det än viktigare att använda sig av kabelkammar för att vrida kablarna tillrätta för att få en dragning som man uppskattar. Ett par av de kablarna jag mottog hade även något lösare passform på kabelstrumpan om det satt en kondensator på sladden. Något som tyder på att kablarna tillverkas efter längdbeställningen för att sedan klippas upp och få kondensatorn dit satt. Att jag upptäckte detta på den taktila känslan när man drog i kabelstrumpan och inte genom att titta på kabeln bör påpekas.

Kondensatorerna är gömda under flera lager krympslang. En för att hålla kabelstrumpan på sladden, en för att gömma kondensatorn och skarvarna. Monteringen av krympslangen inger förtroende och det är uppenbarligen en väldigt skicklig hand som har varit i kontakt med kablarna.

Fler produkter

Det finns ju mer än bara vanliga kablar i butiken.

LED-lister

LED-listerna finns i färdiga kitt men även lösa om man bara vill bygga vidare på befintligt kitt. Upp till tre meter list går att sammanlänka.

Till en fullkittad dator måste man självklart ha RGB-leds, och som alla vet "RGB or go home". CableMod har både RGB-lister och LED-lister med endast en färg. Det som jag tyckte sticker ut något är att RGB-varianterna finns med både dubbelhäftande tejp samt en variant med magneter. Vidare erbjuder butiken även UV-leds som kan användas med reaktiva vattenkylningsslangar och dylikt. Jag beställde in en RGB-magnetlist för att se hur bra den fungerar.

Detta är vad som följer med: strömadapter, trådlös mottagare, förgrening, en kort förlängningskabel samt fyra små 4-pin hane-hane för påbyggnad med fler lister. Utöver detta medföljer listen, fjärrkontrollen, en manual samt en Aura-adapter.

Listen har SATA-anslutning men behöver en adapter för att omvandlas till en liten 4-pin. Tillsammans med en adapter som följer med får man kompatibilitet med Asus Aura som finns på vissa av Asus nyare påkostade moderkort. Listerna går även att kedjekoppla upp till tre meter och jag upplever magneterna tillräckligt starka för att det inte ska vara någon risk att de trillar ner under varsam transport.

Här ses fjärrkontrollen med snabbvalsknappar, kort manual samt Aura-adapter.

Min list är 60 centimeter lång och om det är för långt går den att kapa på väl valda punkter som ligger på intervall om cirka 6 centimeter. Listen stödjer flera olika effekter som regnbåge, blinkningar, pulser, med mera, 20 olika färger går att välja varav 7 finns under snabbvalsknappar på fjärrkontrollen. Ytterligare kan man höja och sänka både hastigheten på effekterna och ljusstyrkan.

I spoilern nedan finns en kort gif av de sex förvalsfärgerna. Jag gömmer denna då det är en bild som rör sig.

Strobes!

Dold text

SATA-Kablar

Självklart finns även sleevade SATA-kablar. Jag är imponerad av att det inte används någon krympslang och kabelstrumpan består av ModFlex-materialet, men dessa är endast 30 cm långa. Det hade varit önskvärt om det fanns i fler längder.

Ingen krympslang här inte!

Kabelkammar

Vidare, ska man dra och vill ha det extra snyggt så finns det kabelkammar, dessa varierar dock lite. Det finns 28-pinsvarianter för kablar som till EVGA G2/G3 och RMx-Serien från Corsair. De kommer även med olika storlekar för olika sleeve. Jag glömde beställa kabelkam till ModMesh (missade mer) och då år det riktigt tajt att få i kablarna.

Det finns kabelkammar för 6-, 8-, 24-, 26- samt 28-pin. Dock är det olika kammar beroende på materialval på kabelstrumpan.

Därutöver erbjuder butiken färdiga kabelpaket som matchar olika modeller av nätaggregat. Dessa är betydligt mer konkurrenskraftigt prissatta om man jämför mot vad det kan tänkas landa på om man istället väljer måttbeställda kablar med egenvalda färger. En 24(28)-pin till RMx-Serien kostar nästan 40 USD och frakten från 20 USD. Se exemplet nedan:

Produkt

Färdigt paket

Måttbeställt

Pris måttbeställt

1 x 24 Pin ATX

(600mm)

(Valfri)

39.90 USD

2 x 4+4 Pin EPS

(700mm)

(Valfri)

2 x 19.90 USD

PCI-e Cable #1

2 x Dual 6+2 (750mm)

2 x 6+2 (Valfri)

2 x 14.90 USD

PCI-e Cable #2

2 x 6+2 (600mm)

2 x 8 Pin (Valfri)

2 x 19.90 USD

1 x Quad SATA

(850mm)

(Valfri)

24.90 USD

1 x Quad SATA

(700mm)

(Valfri)

24.90 USD

2 x Dual SATA (500mm)

(500mm)

(Valfri)

2 x 19.90 USD

1 x Triple 4-Pin Molex

(750mm)

(Valfri)

14.90 USD

2 x Dual 4-Pin Molex

(500mm)

(Valfri)

2 x 9.90 USD

1 x Molex to Floppy Adapter

(100mm)

Ej Tillgängligt

Summa:

99.90 USD

243.80 USD

Exemplet gäller för ett matchande ModFlex-paket som måttbeställs. Det kan ses om i värsta laget, för behöver man inte tolv SATA-kontakter och sju Molex går det spara cirka 100 USD. Poängen med de färdiga paketet är således att de är betydligt billigare än att måttbeställa, även om det såklart alltid är mer önskvärt att kunna välja helt efter eget tycke och smak.

Passform

Kabelstrumporna sitter riktigt bra på kablarna. Ingen krympslang används utan kabelstrumpan är "krimpad" i kontakten. Det vill säga man har klämt fast kabelstrumpan med två vingar som sitter längst ut på kontakten. Snyggare än vad jag skulle lyckas med.

Mycket välgjord krimpning på kontakt och sleeve.

Sedan kommer vi till det dåliga. Förlängningen verkar vara gjord med kablar i olika längder. Det blir extra tydligt när man tar tag och drar i kabeln då det blir helt sträckt längst ned på det nedersta kabelparet, sedan när man rör sig uppåt blir det successivt längre kablar med någon millimeter per kabelpar. Detta gör det svårt att dra kabeln helt rakt, men kan såklart underlätta när man drar den i en halvcirkel.

Sträcks kabeln ser man att sladdarna inte är lika långa.

Resultat

Allt som allt tyckte jag att det blev bra. Färgerna och kabelstrumpan kändes och såg bra ut. Kondensatorerna var inte ett så stort bekymmer som jag först förväntade mig. SATA-kablarna för dataöverföring hade dock gärna kunnat komma i kortare längder.

Har man utrymme på baksidan är det inga problem att gömma kondensatorerna.

Att kontakterna vid nätaggregatet inte är i samma mönster som kontakten som stoppas in i grafikkortet eller moderkortet är ett mindre problem, särskilt om man har ett chassi med täckplåt för nätaggregatet.

Kablarna är inte organiserade i båda ändar. Behold Cable-cthulhu!

Med hjälp av att montera kabelkammarna innan fastsättning invändigt mot komponenterna blev det ganska lätt att få det snyggt. Dessvärre vågade jag inte ta bort kabelkammarna då kablarna inte riktigt hade blivit tränade i att hålla den passformen jag ville ha.

Kabelkammarna var nästan ett måste för att organisera kablarna snyggt.

LED-listen är lätt att positionera och den har ett brett och förhållandevis diffust ljus. Intensitetsnivåerna gör att man kan ha den nivån man vill ha mellan "stämningsljus" och "bling-bling! titta på mig!". Det som blir lite stökigt är den trådlösa mottagaren som ska placeras någonstans samtidigt som den fula power-kabeln helst inte ska synas i den främre kammaren. Förlängningskabel tack?

Mottagaren går att skymta längst ned till höger inuti chassit.

Summering

Allt som allt tycker jag att CableMod är en trevlig butik. De har vid en första anblick bra support och är tillmötesgående. Konfiguratorn är lätt att använda även om man inte får se hur kabeln ser ut vid nätaggregatsändan och att det inte går att tacka nej till kondensatorerna på kabeln (dessa är inte nödvändiga egentligen). Misstänker dock att om man hör av sig eller lämnar ett meddelande till supporten kan de nog ta bort kondensatorer på kabeln vid måttbeställning.

CableMod levererar en produkt eller kanske snarare en tjänst där man får kablar utan själv behöva göra grovjobbet. Skulle jag kunna tänka mig beställa kablar från CableMod? Hade jag rekommenderat CableMod till den som aldrig någonsin har sleevat själv men vill ha extra snygga kablar? Absolut! Förlängningarna, som dessutom är 24 sladdar till 24 kontaktportar på varje kabel, finns i färdiga kitt och rekommenderas om man har en täckplåt och kan gömma skarven mellan kabel och förlängning.

Det jag tycker är lite tråkigt är dock att de snygga SATA- och Molex-kablarna inte syns så mycket längre i moderna datorer. Om man däremot har en uppvisningsvagga till SSD:n finns det en poäng att även sleeva dessa kablar.

Fördelar:

  • Snygga och välgjorda kablar

  • Inga blödande fingrar för att spela i proffsmoddarnas liga

Nackdelar:

  • Dyrt att måttbeställa samt tull och moms på måttbeställda kablar

  • Alla kablar inte lika långa (svårt att lägga helt parallellt)

  • Kabelkammar mer eller mindre ett krav för snygg kabeldragning och kostar extra