Stora spelutvecklare som Id Software, Valve och Crystal Dynamics ligger i framkant med stöd för nya gränssnitt i respektive spelmotorer, och nu kommer turen till Crytek. I företagets officiella produktplan för Cryengine avslöjas när stöd för både DirectX 12 och Vulkan ska rullas ut.

Under hösten kommer två stora uppdateringar till spelmotorn. Först ut är version 5.2 med en hög olika tillskott, bland annat stöd för DirectX 12, PhysX och 2011 års standard av programmeringsspråket C++. Senare kommer version 5.3 som också den ska ta med sig en handfull uppdateringar. Bland dessa syns framför allt stöd för Vulkan, men även förbättringar i koden för både ljud och nätverk.

Med de nya gränssnitten kommer högre potential för detaljrikedom, samt framför allt bättre stöd för utvecklarna att arbeta närmare hårdvaran. Det sistnämnda ger bland annat att både Vulkan och DirectX 12 har låg overhead, vilket minskar belastningen på systemets processor. Resultatet är i bästa fall högre bildfrekvens på samma hårdvara ställt mot DirectX 11 eller OpenGL.

Uppdateringarna ska enligt produktplanen komma under hösten. Först ut blir version 5.2 med DirectX 12 i mitten av augusti, samtidigt som version 5.3 med Vulkan dröjer till någon gång i oktober.

Källa: Crytek