Den senaste generationen spelkonsoler från Microsoft och Sony kritiserades vid lansering för låg prestanda, och huruvida de skulle räcka till under lika lång tid som föregångarna Xbox 360 och Playstation 3. Lösningen visade sig bli uppgraderade varianter av Xbox One och Playstation 4.

Först ut blir Sony med en ny Playstation 4 som enligt tidigare uppgifter släpps den 13 oktober – samma dag som VR-headsetet Playstation VR. Nu rapporterar den franska spelsajten Gameblog att Sony planerar offentliggöra spelkonsolen en dryg månad innan i New York, USA, den 7 september.

Specifikationer: Playstation 4 "Neo"

Playstation 4

Playstation 4 "Neo"

Förändring

CPU

8 x Jaguar, 1,6 GHz

8 x Jaguar, 2,1 GHz

+31%

GPU

Graphics Core Next
18 Compute Units, 800 MHz
1 843 GFLOPS

"Improved" Graphics Core Next
36 Compute Units, 911 MHz
4 198 GFLOPS

+128%

Minne

8 GB GDDR5
176 GB/s (5 500 MHz)

8 GB GDDR5
218 GB/s (~6 800 MHz)

+24%

Sett till specifikationerna talar såväl en tidigare rapport från Giantbomb som ett dokument riktat till utvecklare om en rejäl prestandaökning. Det handlar om åtta kärnor AMD Jaguar i 2,1 GHz, upp 31 procent från ordinarie Playstation 4 som är klockad i 1,6 GHz. Mängden minne stannar kvar vid 8 GB GDDR5, som dock är högre klockat för en bandbredd om 218 GB/s.

Störst förändringar märks för grafikdelen där antalet beräkningsenheter dubbleras och klockfrekvensen får en skjuts från 800 till 911 MHz. Totalt innebär detta mer än en dubblering i teoretiskt prestanda och det räknar inte in eventuella förbättringar i grafikarkitekturen Graphics Core Next.

Den extra grafikprestandan är tänkt att ge mer stabil bildfrekvens (fps) och bättre grafisk kvalitet i spel, men också möjliggöra titlar som renderas i 4K-upplösning. Därtill är ett annat mål med den uppdaterade spelkonsolen vara att bättre kunna driva runt spel i virtuell verklighet med Playstation VR.

Trots bättre specifikationer ska spelutvecklare inte tillåtas göra spel som fungerar exklusivt med uppgraderade Playstation 4 "Neo", utan framtida titlar måste också ha ett kompatibelt grafikläge för ordinarie Playstation 4. Ett led i detta är att basmodellen inte ersätts utan ska fortsätta säljas som ett billigare alternativ vid sidan om den upphottade modellen.