När Nvidia lanserade Maxwell-arkitekturen erbjöd den ett något överraskande stort prestandamässigt steg. Att den överraskade beror på att Maxwell likt föregångaren Kepler bygger på samma 28-nanometersteknik, men levererade trots detta vinster i prestanda och energieffektivitet som normalt inte brukar kunna uppnås utan att ta ett tillverkningstekniskt kliv.

Nvidia har öppet gått ut med en rad förändringar som gjorts i Maxwell jämfört mot Kepler, där de största är omstrukturerade Stream Multiprocessor-kluster (SM) och ett större L2-cacheminne för att minska transaktionerna med grafikminnet. Det har dock varit ifrågasatt huruvida dessa förändringar varit tillräckliga för att göra ett så pass stort kliv möjligt.

Nu har David Kanter på Real World Tech avslöjat att Nvidia använder en gammal och beprövad renderingsteknik vid namn Tile-Based Rasterization för att uppnå den förbättrade prestandaeffektiviteten. Rasterering är en teknik där bildelement bryts ned till rutnät av pixlar, medan Tile-Based Rasterization bryter ned bilden till rutor som i sig består av ett antal pixlar.

I en videogenomgång visar Kanter hur grafikkort från AMD och Nvidias senaste Maxwell samt Pascal hanterar triangelrasterisering. Det blir där tydligt att Nvidia använder Tile-Based Rasterization istället för konventionella metoder som Fullscreen Immediate Mode Rendering, där hela bilder raseriseras varpå effekter som exempelvis ljussättning beräknas på pixlarna.

Tekniken användes i grafikkort under 90-talet, men övergavs då tekniken inte erbjöd lika prestandamässigt önskvärda egenskaper som Fullscreen Immediate Mode Rendering. Tekniken har dock levt kvar i mobila grafikarkitekturer från PowerVR och ARM (Mali), och i viss utsträckning även Qualcomms Snapdragon.

Medan tekniken erbjuder fördelar sett till energieffektivitet är det konstigt att se den på PC-sidan, då de flesta applikationerna inte renderas på det sättet. Det innebär att Nvidia funnit ett sätt att kringgå de prestandamässiga nackdelar som bör finnas till följd av relaterade kompatibilitetsproblem.

Nvidia har ännu inte uttalat sig i ämnet och det återstår därmed att se huruvida bolaget kommer publicera officiell information om hur Tile-Based Rasterization fungerar i deras senaste grafikarkitekturer Maxwell och Pascal.