Den senaste tiden har en rad olika spel lagt till stöd för grafikramverket DirectX 12, men få av dem har verkligen varit byggda för denna version vilket har lett till få om några prestandavinster. För att verkligen testa hur din dator hanterar DirectX 12-generationen kan du nu istället använda den senaste versionen av prestandamätningsverktyget 3DMark.

Mer specifikt är det ett tillägg till sviten som kallas Time Spy där det förutom en teknikdemo även ingår testsviter för grafikkort och processor. Time Spy utvärderar hårdvarans kapacitet för att hantera saker som asynchronous compute, explicit multi-adapter (EMA) samt generell utvärdering av datorns förmåga att hantera flertrådad kod.

Grafiken i testet renderas i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar men prestanda kan mätas även för 4K-upplösningar. Time Spy har utvecklats i samarbete med AMD, Nvidia, Intel och Microsoft. Då verktyget utvärderar DirectX 12-prestanda krävs det att du kör Windows 10 som operativsystem.

Time Spy kan laddas ner tillsammans med övriga 3DMark-sviter som en del av en kostnadsfri men begränsad Basic-version, en fullprisversion vid namn Advanced som kostar cirka 255 kronor eller som en uppgraderingslicens som går på cirka 85 kronor. I skrivande stund är uppgraderingserbjudandet dock rabatterat till cirka 43 kronor. 3DMark med Time Spy kan laddas ner från 3DMark eller via Steam.