En grupp på 20 telekomjättar — som innefattar bland annat Vodafone, Telenor, Nokia, Ericsson, Deutsche Telekom och Hutchison/3 — har författat vad som kallas ett "5G-manifest". Det 3 000 ord långa dokumentet är undertecknat av högt uppsatta ledare inom företagen och utlovar en bred satsning på 5G inom EU till år 2020, men med en brasklapp.

Målet är att ha en kommersiell demonstration av 5G-tekniken på plats till 2018, och till år 2020 ska 5G-nätverk finnas på plats i minst en stad i varje EU-land. Dokumentet tar som hastigast upp fördelarna med den nya tekniken, den som vill veta mer om vad 5G kommer att tillföra kan läsa om detta i SweClockers genomgång.

En stor del av manifestet ägnas åt argument om varför EU och dess medlemsländer ska begränsa regleringen av trafik över nätverken, önskemål som alltså vill minska regleringen runt nätneutralitet i EU. Ett citat från manifestet lyder som följer:

“The telecom Industry warns that the current Net Neutrality guidelines, as put forward by BEREC, create significant uncertainties around 5G return on investment. Investments are therefore likely to be delayed unless regulators take a positive stance on innovation and stick to it.”

Gruppen menar att reglering av 5G-nätverk kommer att hämma innovation eftersom det kommer bli nödvändigt att skapa olika specialanpassade erbjudanden runt de mobila nätverken för att göra 5G-utrullning ekonomiskt lönsamt. Kritiker av minskad reglering av nätneutralitet menar att det blir möjligt för företag och organisationer att köpa "förtur" på nätverken.

Gunther Oettinger, digital chef för EU-kommissionen, välkomnar förslaget och diskussionen som det medför. I en intervju med Ars Technica menar han att förslag som detta gör det möjligt att fokusera på ett digitalt ledarskap inom 5G för Europaregionen, och bidrar till ett kommande förslag om reglering av telekommarknaden i EU.

EU-kommissionen ska presentera en handlingsplan för utrullningen av 5G-nätverk i september. Det återstår att se hur 5G-manifestet påverkar dels utrullningen av dessa nätverk men också regleringen av den trafik som går över nätverken.