Slaget om konsumenternas gunst är i full gång på VR-marknaden. Tidigare under året släpptes till slut Oculus Rift och HTC Vive, varav den sista nu är vida tillgänglig för intressenter med tillräckligt tjock plånbok. Nu spikar även Sony datumet för när Playstation VR ser dagens ljus.

Dagen att ringa in i almanackan är den torsdagen den 13 oktober, vilket innebär att den japanska speljätten hinner med lanseringen lagom till julhandeln. Priset för enheten är 399 euro, vilket dock inte inkluderar obligatoriska Playstation Camera eller en dubbel uppsättning av spelkontrollen Playstation Move.

Förutom ett relativt lågt ingångspris för såväl spelkonsol som VR-headset jämfört mot PC-alternativen är skärmen en annan fördel ur ett avseende, men även en nackdel ur två andra. Skärmens upplösning är 1 920 x 1 080 pixlar och synfältet anges till 100 grader, att jämföra mot 2 160 x 1 200 pixlar respektive 110 grader för HTC Vive och Oculus Rift. Sonys övertag är istället en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, upp från 90 Hz.

Premiären i oktober ackompanjeras även av en bred uppsättning VR-anpassade spel, som till antalet ska vara 50 stycken. Under presskonferensen nämndes bland annat Star Wars: Battlefront, Final Fantasy XV, Batman: Arkham VR, Resident Evil 7, men det är bara början då inget mindre än 230 utvecklare ska vara på tåget.