Strävan efter att skapa en bärbar speldator tenderar att leda till kompromisser, antingen vad det gäller datorns bärbara egenskaper eller dess prestanda. En lösning som har börjat bli möjlig på senare tid är externa grafiklösningar, och den bärbara speldatorn GX800 från Asus är en särskilt rejäl sådan.

Själva datorn är utrustad med en 18-tumsskärm där alternativen för upplösningen är 1080p eller 4K UHD. Processorn är en Intel Core i7-6820HK på 4,4 GHz och systemets primärminne kan konfigureras med maximalt 64 GB DDR4 i 2800 MHz. Tangentbordet använder sig av mekaniska brytare från Mechtag med stöd för anti-ghosting, och varje tangent kan belysas med RGB-färger.

Paradnumret för datorn är att den kommer levereras med två av Nvidias "senaste Geforce" parkopplade i SLI. Dessa kommer med 8 GB GDDR5 vardera och kan arbeta såväl luftkylt som vattenkylt, det sista med hjälp av en vattenkylningsdocka som kan kopplas in i bakkant.

Trots att Asus inte går in i detalj om korten jämförs ROG GX800 konkurrerande lösningar, där vattenkylningen ger extra svängrum för SLI-lösningen att sträcka på benen. Prestandamässigt ska Hydro-lösningen vara 29 procent bättre och drygt dubbelt upp mot föregående modell med ett ensamt Geforce GTX 980M

Att driva en sådan konfiguration kräver sin energikälla och datorn använder sig därför av två strömsladdar som vardera matar datorn med hela 330 W. De tilltagna specifikationerna har även ett avtryck på vikten – datorn väger in på 5,7 kilogram och vattendockan lägger till ytterligare 4,8 kilogram.

Pris och lanseringsdatum för den svenska marknaden är ännu inte känt.

► Läs alla artiklar från #computex-2016