Den 27 maj släppte Nvidia loss sitt grafikkort Geforce GTX 1080 i handeln, vilket markerade startskottet för företagets partnertillverkare att avslöja detaljer kring sina egna kort. Computex-mässan blir därför, inte helt oväntat, arenan där många av korten visas upp för första gången, vilket är fallet för Asus som slår på stort med sin modell ROG Strix.

Geforce GTX 1080 ROG Strix baseras kring Asus egna kyllösning DirectCU III, där totalt tre fläktar kyler en kylflänskonstruktion vars integrerade värmeledningsrör har direktkontakt med kortets GPU. Själva kretskortet är bestyckat med en täckplåt på baksidan och kommer med strömförsörjning i 8+2-faser samt extramatning via 6+8-pins PCI Express.

Modellen är även fabriksöverklockad, där turbofrekvensen ur kartong listas som 1 898 MHz, med möjlighet att vrida upp denna ytterligare ett steg till 1 936 MHz i den medföljande mjukvaran. Mjukvaran används även för att styra kortets RGB-belysning, vilken följer företagets Aura-standard och kan synkroniserar för att arbeta ihop med exempelvis moderkortets belysning.

I övrigt har kortet bestyckats med en egen uppsättning bildutgångar, där en Displayport har fått stryka på foten för ytterligare en HDMI-port. Anledningen till detta är att underlätta inkoppling av VR-headset samtidigt som exempelvis en TV är kopplad på den andra porten. Som en bonus har även kortet två integrerade fläktkontakter vars syfte är att styra chassifläktarna efter grafikprocessorns temperatur.

Asus Geforce GTX 1080 ROG Strix väntas landa i handeln den 9 juni med en rekommenderad prislapp på 7 499 kronor inklusive moms.

► Läs alla artiklar från #computex-2016