För första gången någonsin hölls Dreamhack i Austin, beläget i den amerikanska delstaten Texas, någonting Nvidia firade med att tillkännage Geforce GTX 1080 och GTX 1070. Lanseringen av det nya flaggskeppet sker senare under maj månad och följs upp av det billigare syskonet i juni.

Nu rapporterar den thailändska entusiastsajten Zolkorn att AMD kontrar Nvidias nya arkitektur Pascal inom de närmsta veckorna. Enligt uppgifterna planerar rivalen ett pressevenemang med arkitekturen Polaris i fokus mellan den 26–29 maj på den kinesiska halvön Macao.

Vidare talar rapporten om att varken datum eller plats är ett sammanträffande, utan utvalda för att klaffa med journalistkårens resor till elektronikmässan Computex som hålls i nära belägna Taipei, Taiwan, den 31 maj. Det är därför högst troligt att mässan får agera lanseringsplattform för bolagets nya grafikserie.

Polaris är kodnamnet på AMD:s fjärde generations Graphics Core Next, som ska ha genomgått genomgripande förändringar i syfte att leverera såväl högre prestanda som energieffektivitet. Ett led i detta är att bolaget går över till tillverkning på 14 nanometer från Globalfoundries eller Samsung, till skillnad från Nvidia som med Pascal förlitar sig på TSMC:s 16-nanometersteknik.

Arkitekturen utgörs av två grafikkretsar vid namn Polaris 11 "Baffin" och Polaris 10 "Ellesmere". Den första är en energieffektiv historia som ska dra under 50 W och vara riktad mot främst tunna speldatorer. Den andra tros kunna erbjuda prestanda i klass med Geforce GTX 980 Ti och Radeon R9 Fury X, men till ett väsentligt lägre pris på omkring 300 dollar eller 3 000 kronor.

Förutsatt att tidigare uppgifter stämmer betyder det att Polaris 10 inte har vad som krävs för att kontra Nvidias kommande duo, som båda ska prestera bättre än dagens fanbärare Geforce GTX Titan X. Däremot tros kretsen vara drygt 30 procent mindre än GP104 som används i GTX 1080 och GTX 1070, vilket i alla fall i teorin ger AMD möjligheten att konkurrera med lägre pris.