En blaffa till standard

Projektorer, TV-apparater och AV-system i konferenssalar och mötesrum använder HDMI. Du kan med HDMI tillåta betydligt längre längder på kablarna jämfört med DVI och Displayport. Och skulle du vilja gå längre än de 10 – 20 meter som ofta är den praktiska gränsen för HDMI finns det fler sätt att förlänga och koppla HDMI jämfört med Displayport och DVI.

hdmi_lite_sladdar.jpg

HDMI en lösning?

HDMI är starkt besläktat med DVI på så sätt att det är samma överföringsteknik, TMDS, vilket gör dem signalkompatibla. En sak ska klargöras direkt: HDMI är överlägset DVI. HDMI kan göra allt som kan åstadkommas med DVI, fast bättre. I alla fall så länge vi ser till hur tekniken ska fungera, hur den är specificerad och vad som är möjligt. HDMI bygger till stor del på vad man år 1999 specificerade med DVI men idag är det tvärtom. DVI-specifikationen lever endast kvar som en bilaga till HDMI-specifikationen.

HDMI långt mer en än en bildanslutning

Sedan ryms det så ofantligt mycket mer under HDMI-paraplyet. Eller kanske HDMI-parasollet. Standarden börjar faktiskt bli rörigt komplex och omfattande när den försöker samla många viljor och olika licenser på ett och samma ställe. Många kockar i den soppan.

Fast de detaljerna ska vi inte ta upp här utan fokusera på detta med dator och bildskärm. Alla situationer runt att koppla in Blu-rayspelare och ljudlimpor till din TV och metadata för HDR-bild är en annan historia för en annan dag.

Även om HDMI inte haft PC:n och datorer som sitt huvudsakliga fokus har datorerna alltid funnits där från den allra första specifikationen. HDMI är så pass stort, spritt och etablerat att det många gånger är det enda alternativet som finns.

Det blir mycket text om frekvenser och pixlar. Det underlättar att ha läst del 1 av artikelserien så att man förstår innebörden av ordet pixelklocka. Även del 2 om DVI och VGA är givande då HDMI bygger på DVI-standarden.