HDMI mot andra anslutningar

Som bekant vid det här laget bygger HDMI på TMDS-signaler och vad man specificerade med DVI på sent 90-tal. Därför är HDMI och DVI-signalmässig kompatibla med begränsningen att köra 165 MHz pixelklocka och 1 920 × 1 200 pixlar i 60 Hz. Inget ljud. Du kan heller inte koppla HDMI och få DVI Dual Link-kapacitet. Så gamingskärmar vilka endast kör 120 Hz och 144 Hz kan inte användas ihop med HDMI.

Mycket av vad som är möjligt med VGA och DVI har vi redan tagit upp i den tidigare artikeln om just DVI och VGA.

Displayport till HDMI
Displayport ut från grafikkorten har väldigt sällan problem med att ansluta mot HDMI. Det sker antingen genom enkla adaptrar eller nästan lika enkla signalomvandlare för några hundralappar. Nej, det är ingen skillnad mellan Mini Displayport och normalstor Displayport mer än att man för smidighetens skull bör välja rätt storlek på kontakten från början.

En passiv adapter kräver att grafikkortet hanterar Displayport Dual Mode, DP++ och genom adaptern ställer grafikkortet om sig till att skicka en HDMI-signal.

club3d_dp_2_hdmi_4k_in_action_2.jpg

Exemepel på omvandlare från Displayport till HDMI, här också med kapacitet för 4K i 60 Hz. Observera att ljudformaten fortfarande begränsas av vad som kan genereras av grafikkortet över Displayport. Bitstreamat Dts- och Dolby-ljud kanske inte är möjligt.

En aktiv ”adapter” är i själva verket är en liten signalomvandlare som drivs på strömmen från Displayport. Dessa är något dyrare men har fördelen att de oftare fungerar utan att man måste känna till kapaciteten hos Displayport-anslutningen. Särskilt äldre grafikkort och bärbara datorer saknar Dual Mode-kapaciteten.

Det råder fortfarande en begränsning med vad som kan genereras av såväl grafikkortets Displyportanslutning som själva omvandlaren. Du får inte automatiskt en Ultra-HD-TV att fungera i 60 Hz och 3 840 × 2 160 pixlar pixlar över HDMI via vilken Displayport-adapter som helst. Det finns alltid ett krav att såväl omvandlaren som grafikkortet är kapabel till den signal du vill köra.

Från Displayport till HDMI, inte tvärtom

Omvandlare är enkelriktade. Det finns tonvis med Displayport-till-HDMI-omvandling och adpatrar men de fungerar endast i den riktningen, aldrig tvärtom.

Det omvända, att gå från HDMI i källan till Displayport in i en skärm är betydligt knivigare och väldigt mycket dyrare. Behovet av den omvandlingen är mer ovanlig och det måste ske externt med separat strömförsörjning. Detta innebär att HDMI-till-Displayport blir tämligen dyrt och kräver rätt ovanlig elektronik.

Hamnar man i situationen att man måste omvandla från HDMI från källan till Displayport i skärmen är det så gott som stopp. Man har helt enkelt matchat sin utrustning på fel sätt. Här är rådet att istället byta skärm eller grafikkort så att det matchar.