Växlar, förstärkare och splitters

En styrka med HDMI är det stora utbudet av system för att förlänga, växla och kaskadkoppla utrustning åt alla håll och kanter. Det är möjligt att bygga komplexa och stora system som fördelar ljud och bild över flera rum. Men även en så enkel situation som att du har en hemmabioreceiver och en TV innebär en nivå komplexitet som snabbt bli förvirrande. Detta är den tredje typen av utrustning, repeaters, som kopplas mellan source och sink.

hdmi_switch.jpg

En enkel hemmabioreceiver är en switch med stored EDID som identifierar sig som en förstärkare mot dina källor.

Framför allt är det hanteringen av EDID som blir annorlunda genom en växel. Alltså den information som HDMI-enheterna allra först utbyter med varandra för att ta reda på vilka signaler som fungerar.

En del modeller använder en så kallad Stored EDID där växeln identifierar sig som en mottagare för bild och ljud. Då är kapaciteten begränsad till vad den splittern/switchen är förprogrammerad att meddela för signalformat och bildfunktioner likt 3D och Deep color. Dina olika källor vet aldrig vad som sitter i andra änden, det vet endast vad splittern/switchen meddelar dem. Många receivrar fungerar på det här sättet.

Hantering av EDID den stora frågan

Mer avancerade typer av växlar är av typen Forwarding type EDID och låter en sink skicka sin EDID vidare till source så att rätt information kommer fram. Source ”ser” alltså vad sink är kapabel till för typer av signaler. Hos hemmabioreceiver är denna metod så gott som obefintlig. När du ansluter till en förstärkare identifierar sig förstärkaren som just en förstärkare kapabel till ljud och bild. Dina källor ”ser” aldrig skärmen eller TV:n i andra änden. Istället kommer receiver beteckning upp i ljud- och bildskärmsinställningar.

Den här typen av EDID-hantering gäller de flesta enheter du kan koppla mellan sink och source, inklusive aktiva förlängare likt Cat 5/6-förlängare. En del modeller har egen Stored EDID med fasta profiler. Andra, mer avancerade lösningar tillåter att EDID från sink skickas till source. Mycket handlar som alltid om vad man är beredd att betala för alla funktioner.

Det finns i grunden fyra sorters växlar som fungerar för olika behov.

Switch för flera källor och en skärm

Passiva växlare gör i grunden samma sak som att fysiskt flytta kablarna. EDID-information, ljud och bild påverkas inte av någon elektronik. Passiva växlar påverkar dock signalen i egenskap av ett elektriskt medium vilket kan försämra bilden genom att signalen inte når fram intakt. Växlingen handlar om att gå från en source till en sink och är alltså i grunden bara ett smidigare sätt än att flytta kablarna för hand mellan skärmen och dina källor.

hdmi_switch_2.jpg

Exempel på en 1:3-switch med tre ingångar och en utgång för tre källor, säg dator, tv-spel och digitalbox för att ge bild till en skärm.

Aktiva växlar kallas för Switch och låter dig ha flera olika source kopplade till en enda sink. Till exempel en dator, en blu-rayspelare och en digitalbox till en och samma TV.

Hemmabioreceivrar vilka används för surroundljud har ofta den här typen av växel. Majoriteten växlar, särkilt receiver, släcker ned kopplingen för alla andra källor än den aktiva källan. Det vill säga att datorn inte får kontakt med skärmen/TV:n när växeln tar bilden från digitalboxen. Mer avancerade växlar håller däremot förbindelsen ständigt aktiv och kan även ha bild-i-bild-funktioner.

Man benämner även switchar som X:1-förhållande. 4:1 betyder alltså fyra ingångar för fyra source och en utgång för en sink. Förväxla inte en switch med en splitter (nedan).

Splitter för en källa med flera skärmar

Aktiva splitters kallas också för distribution amplifiers och gör vice versa. Du har en source och flera sink. Typiskt är att du kopplar datorn och får då identiskt bild på splitterns utgångar, till exempel flera TV-apparater. Dessa används också av en del Hemmabioreceivrar och kan till exempel ge bild åt både en TV och en projektor. De flesta har funktionen att de kan ge bild till flera sink samtidigt.
Andra splitters har en endast en aktiv utgång i taget.

hdmi_splitter_switch.jpg

Exempel på två splitters eller distribution amplifiers som används för att ge en och samma bild på flera skärmar samtidigt.

Man benämner även splitters som 1:X-förhållande. 1:2 betyder alltså en ingång för en source och 2 utgångar för två olika sink. En dator till exempelvis en skärm och en TV.

Förväxla inte en splitter med en switch. Fel pryl vid fel tillfälle och du är rökt.

När du har en aktiv splitter blir EDID och exakt utformning hos signalen en fråga. Din källa, source, likt grafikkortet kan endast skicka en signal och handskaka med en enhet, splittern i detta fall. Har man flera olika sorters sink, till exempel flera sorters TV och/eller skärmar och projektorer kan sluta med att man inte får bild på alla enheter. Därför är det viktigt att dina sink, dina bildvisare kan ta emot och visa samma sorts signaler. Därför är ofta en splitter med Forwarding type EDID att föredra, alltså där du kan välja vilken sink som ska identifiera sig mot source.

Flera källor och flera skärmar?

Ytterligare en variant är kombinationen av switch och splitter. Till exempel med fyra ingångar och två utgångar. Då kallas det för en 4:2-splitter. Typiskt för dessa är att man fortfarande är begränsad till en signal i taget mellan en source till en eller flera sink.

hdmi_cyp_Matris_6x2_4K_PiP_HDCP_22_Audio_Deembedding-5513-4.png

Matrix-switchen CYP 6x2 OR-HD62CD-4K22 ger en hel möjligheter.

Matris-lösningar, matrix-switchers är den fjärde varianten kombinerar egenskaperna hos en switch och splitter med flera aktiva signalvägar samtidigt. Då kan alltså ha flera source och flera sink igång samtidigt och välja vilken source som ska gå till vilken sink på samma gång. Datorn till skärmen och Playstation till TV:n. Men en enkel (nåja) knapptryckning ändrar du snabbt om så att bilden nu går tvärtom. Ytterligare en knapptryckning och bilden från datorn nu syns på både TV:n och skärmen.

Det säger sig självt att matris-lösningar är extra komplexa och därför dyra. De förekommer främst inom större AV-installationer men är ändå inte helt ovanliga i hem där det finns budget och en önskan om smidiga system för ljud och bild i vilket rum som helst.

I vilket fall: HDMI vare sig börjar vid din dator eller slutar vid din skärm. Det finns lösningar till allt.