HDMI 2.0-förvirringen

Hög kapacitet på HDMI är viktigt ifall du ska ansluta mot en TV eftersom en pixelklocka på 300 MHz inte räcker till Ultra HD, 3 840 × 2 160 pixlar och 60 Hz. Det räcker endast till en uppdateringsfrekvens på 30 Hz. Alternativ kan du köra i 60 Hz med reducerad färginformation och YCbCr-format med chroma 4:2:0-subsamping. Då är färginformationen i signalen reducerad till en fjärdedels upplösning. Något som är fullt normalt för film, men blir störande för datorgrafik.

Vi har tagit upp detta tidigare i ett test av signalomvandlare för Displayport till HDMI som kliver förbi detta problem.

DSC02496.jpg

HDMI 2.0 specificerar 4K i 60 Hz både med och utan reducerad färginformation. Därför är det förstås dumt att hänvisa till ”HDMI 2.0”. Fråga istället efter funktion.

Just detta belyser återigen problem med hur versionsnummer används fel. Versionsnumret syftar på själva specifikationen, inte på den faktiska tekniken. ”HDMI 2.0” är typexemplet på hur det blir förvirrande är som beskrivet ovan när du kör 3 840 × 2 160 pixlar i 60 Hz. Enligt HDMI 2.0-specifikationen kan du köra detta i full färgupplösning, RGB eller YCbCr 4:4:4, vilket då kräver kretsar som kan generera en TMDS-signal med 600 MHz pixelklocka.

Fråga inte efter ”HDMI 2.0”, utan fråga efter...

Fast det är också lika rätt enligt HDMI 2.0-specifikationen att köra 60 Hz med 4:2:0-chroma subsampling och då räcker det med en pixelklocka på 300 MHz. Alltså fortfarande 60 Hz men då med att färgerna i bilden håller en fjärdedel av upplösningen.

Så hur vet du vad som gäller när det står ”HDMI 2.0” på en produkt? Klarar den 600 MHz pixelklocka eller endast 300 MHz? Svaret är att det vet du inte. Därför fortsätter tjatet om att fråga efter funktion, inte efter version.

Vill du köra full färgupplösning mot en 4K-TV måste du ha ett grafikkort som klarar 600 MHz pixelklocka över HDMI. TV:n i fråga måste också vara kapabel till att ta emot den signalen och återge den på rätt sätt. Något som tyvärr inte är självklart och så gott som aldrig står i klartext i någon specifikation.

...4K/60 Hz 4:4:4 och 600 MHz pixelklocka

Hitills är det alltså endast Nvidias Maxwell-baserade grafikkort med GTX 9xx-serien och Titan X som klarar fullt ut 600 MHz pixelklocka över HDMI på grafikkortet. AMD:s och Intels grafikkretsar är inte kapabla till mer än 300 MHz pixelklocka.

Detta förväntas ändras med de nya grafikkretsar som förväntas lanseras under året. Men har du ett befintligt och snart ”äldre” grafikkort kan du fortfarande gå via Displayport till HDMI med 600 MHz pixelklocka via aktiva signalomvandlare. En sådan lösning testade vi här.

club3d_dp_2_hdmi_4k_produkt_1.jpg

Nu är 4:2:0-chroma subsampling främst ett problem när du ansluter mot en TV. När det gäller HDMI mot 4K/UHD-datorskärmar är det mindre problem. Begränsningen för HDMI brukar där handla om att du inte får ut mer än 30 Hz eftersom kretsarna i skärmen är begränsade till den gamla pixelklockan på 300 MHz. I en situation med dator/grafikkort och HDMI till en bildskärm avsedd för dator förekommer normalt inte 4:2:0-subsampling.