Sammanfattning

Roccat Kiro skiljer sig från mängden med möjligheten att byta ut sidopanelerna och då vara gångbar för såväl vänster- som högerhänta. Fästanordningen för panelerna är en enkel men stadig historia och består av en magnet som i sin tur greppar tag i en skruv på vardera sida. Varje del är enkel att ta av, men samtidigt stadig när den väl sitter.

IMG_7779.jpg

Sensorn som Roccat har utrustat Kiro marknadsförs som Pro-optic R2, som enligt bolaget krossar dagens standard med deras Overdrive-teknik. Efter att ha skruvat isär speldonet visar det sig att vara sensorn ADNS-3050 från Pixart med fem år på nacken. Att sätta in en sådan gammal och relativt lågpresterande sensor i en mus för cirka 500 kronor är svårbegripligt. Som tidigare nämnt slår Roccat på stora trumman för sin Overdrive-teknik, som bevisligen inte är helt korrekt implementerad då det visar en hel del jitter i högsta upplösning.

Konstruktionsmässigt är den stabil trots de borttagbara panelerna. Däremot saknar musen mycket sett till kvalitet där sidoknapparna drar ned helhetsintrycket en del med sin högblanka yta. Hela speldonet har en alltför plastig känsla.

Sammanfattningsvis lyckas Roccat inte nå hela vägen med Kiro, trots sin spännande konstruktion för en helt ambidexter formgivning. Att kalla sensorn för Pro-optic R2 istället för ADNS-3050 känns som ett försök att maskera den lågpresterande hårdvaran.

Visserligen har det inte uppstått några direkt problem under testperioden, men för omkring 500 kronor finns det betydligt bättre och mer högkvalitativa möss att välja mellan. Det är därför svårt att rekommendera Roccat Kiro.

Fördelar

  • Ambidexter med löstagbara paneler

  • Smidig montering för sidopaneler

Nackdelar

  • Mycket jitter i högupplösning

  • Lågpresterande sensor

  • Usel mjukvara

Pris vid publicering: 499 kronor
Lägsta pris: