Inom de närmsta månaderna släpps nya grafikkort från AMD och Nvidia, vilka med nya arkitekturer och mer avancerade tillverkningstekniker höjer såväl prestandan som energieffektiviteten mot nuvarande. Nu pekar allt mer mot att Nvidia blir först ut med Pascal, vilket stärks av att produktionen av flera aktuella modeller upphör.

Enligt uppgift till Hardware Battle har Nvidia upphört med produktionen av GM204, den grafikkrets som används av Geforce GTX 980 och GTX 970. Detsamma gäller även Geforce GTX 980 Ti, dock nämns inte toppmodellen GTX Titan X som nyttjar samma GM200-grafikrets.

Uppgifterna överensstämmer med tidigare uppgifter till SweClockers, vilket talar för att Geforce GTX Titan X förblir Nvidias yppersta toppmodell ett tag framöver. Det i sin tur kan ses som en indikation om att monsterkretsen GP100 för konsumenter dröjer till ett tillfälle längre fram i tiden.

Trion väntas bli ersatt av just tre grafikkort, vilka samtliga ska bygga på GP104 som blir en andlig efterträdare till GM204. Förutom att skilja i antal CUDA-kärnor ska Nvidia segmentera kretsen ytterligare genom att vissa bestyckas med den nya minnestekniken GDDR5X, medan billigare alternativ stannar kvar vid GDDR5.

Lanseringen av Nvidia Pascal och GP104 ska äga rum omkring eller i samband med Computex 2016, som går av stapeln den 31 maj och pågår till den 4 juni.