Den kinesiska telefonmakaren Huawei är en av de världens största, någonting de har den inhemska marknaden att tacka för. Det här vill bolaget ändra på och har på senare år satsat alltmer på prestandasegmentet. Detta blir än mer tydligt med nya P9 och P9 Plus, där siktet är inställt på Apples Iphone 6S och 6S Plus.

Först ut är Huawei P9 med 5,2-tumsskärm och upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Telefonen drivs av processorn Kirin 955 från dotterbolaget Hisilicon, som utrustat kretsen med fyra kärnor Cortex-A72 i 2,5 GHz och fyra energieffektiva Cortex-A53 i 1,8 GHz ackompanjerat av grafikdelen ARM Mali-T880.

Det Huawei lyfter fram är kamerateknik i samarbete med kameraexperten Leica. I bakkant märks två kameror, där optiken tillhandahålls av Leica och sensortekniken är från Sony i form av IMX286, som ger en upplösning på 12 megapixlar. Pixlarna är extra stora för bättre ljusgenomsläpp.

Trots samma sensor är duon inte identiska. Den ena är monokrom och den andra av RGB-typ, vilka antingen kan användas var för sig eller tillsammans för ett bättre resultat. Sensorerna låter även telefonen analysera djupet i bilden, antingen för att simulera ett snävare skärpedjup eller för att fokusera på långt håll.

Förutom den sistnämnda är två andra funktioner för autofokus tillgängliga. Den andra är laserfokus för att ta kort på nära håll och den tredje kontrastbaserad för att använda ljussättningen för att hitta fokuspunkter. En annan finess är möjligheten att göra delar av bilden suddigare och skapa bokeh-effekter, likt vid användning av ett lågt bländartal på en systemkamera.

Kamerafunktionerna och samarbetet med Leica stannar inte vid hårdvaran. Duon kommer också med en inbyggd kameraapplikation som förutom justering av bländartal ger tillgång till ett helt manuellt läge, där exempelvis exponeringstid och ISO kan justeras. Telefonen kan spara bilder i RAW-format.

Vidare till designen slår Huawei på stora trumman för en slimmad skapelse på 6,95 millimeter. Skärmkanterna mäter in på ynka 1,7 millimeter, att jämföra mot 3,07 millimeter för Samsung Galaxy S7 och 4,29 millimeter för Apple Iphone 6S. Kamerorna och tillhörande visir sticker inte heller ut utan följer sömlöst övriga baksidan, som också har en fingeravtrycksläsare.

Huawei P9 Plus är i mångt och mycket en förstorad P9, där skärmen kliver upp till 5,5 tum. Skillnaderna utgörs av ett större batteri på 3 400 milliamperetimmar och en tryckkänslig pekskärm (Press Touch), som enligt bolaget självt bygger på exakt samma teknik som Apples 3D Touch. I överkant finns även en IR-sändare som gör att telefonen kan användas som fjärrkontroll.

Huawei P9 släpps i Sverige den 6 maj till det rekommenderade priset 5 490 kronor med 32 GB lagring och 3 GB primärminne. Det finns dessutom en version med 64 respektive 4 GB, men när och om den kommer hit framgår inte. Huawei P9 Plus släpps i juni med 64 GB lagring och 4 GB primärminne för 6 990 kronor.