För cirka tre år sedan påbörjade SweClockers arbetet med det som skulle komma att bli webbplatsens första egenutvecklade datorlåda. Eldsjälen bakom projektet är redaktionens chassiorakel Jonas Thörnqvist, vars intresse eggades av faktumet att han fortfarande inte hittat en modell på marknaden bra nog att tilldela den anrika utmärkelsen "Toppklass"

Under flera år har SweClockers läsare skämtaktigt lagt fram förslaget att jag borde utforma ett eget chassi, helt utan kompromisser och dumma designmissar. Det hela kändes orealistiskt till en början, med ett heltidsjobb på dagen som redaktör, men genom att strategiskt disponera nätter och helger började sakteligen en konkret idé växa fram.

Jonas, som på den tiden inte hade någon som helst erfarenhet av industridesign, började skissa fram ett par grova prototyper, där ett flertal formfaktorer togs i beaktning. Slutligen föll dock valet på det populära minstingformatet Mini ITX.

Där formfaktorn Mini ITX typiskt används för att kunna skapa riktigt kompakta chassin, siktade Jonas istället på det totalt omvända. På den tiden hade trenden med groteskt stora Mini ITX-chassin inte tagit fart ännu och för att gardera sig mot konkurrenternas framtida mastodontmodeller behövdes något i hästväg som verkligen stack ut på marknaden.

Jag förutspådde tidigt att det bara vara en tidsfråga innan fler aktörer skulle utnyttja formfaktorn Mini ITX för att ta fram riktiga monsterchassin. Min gissning var att modeller med lådvolymer på 30-40 liter skulle komma att bli vardagsmat på marknaden, och därför siktade jag högre – mycket högre.

Den slutgiltiga specifikationen som Jonas spikade resulterade i ett chassi med måtten 169 x 60 x 72 cm och en lådvolym på nära 300 liter – nästan tiodubbla det hos dagens riktigt stora Mini ITX-chassin. Då en sådan gigant gör ett framträdande avtryck i hemmet kallades den italienska designern Giuseppe Rigatoni in för att skapa ett smakfullt yttre.

Giuseppes design avvek kraftigt från den avskalade skandinaviska utformningen vi är vana vid. Här byttes räta linjer och mörka kulörer ut mot runda former och skrikande orange, där den sistnämnda plockades direkt från SweClockers logotyp. Den italienska designern fick även äran att namnge chassit – Excessivo, vilket var det första ordet han utbrast när den slutgiltiga ritningen skickades över.

Excessivo baseras kring en tvåkammardesign, där den övre kammaren ännu inte har färdigställts i sitt nuvarande prototypstadie. Den undre kammaren, med en lådvolym på 229 liter, rymmer moderkort i formfaktorn Mini ITX och kommer med ett generöst antal genomdragningshål för enkel kabeldragning.

Paradnumret återfinns i chassits botten i form av en proprietär kompressorlösning, vilken håller temperaturerna nere på komponenterna utan behov av vattenkylning med radiatorer. Kyllösningen lider för närvarande av vissa problem med kondens, men detta kommer att åtgärdas till den slutgiltiga konsumentversionen.

SweClockers Excessivo genomgår just nu testtillverkning i tätorten Ånge, och väntas nå massproduktion i slutet av året. Lanseringen är spikat till Dreamhack Winter 2016 i Jönköping.