Inledning

Backa bandet 39 år, till 1977. Hur såg hemdatorerna ut då i Sverige? Vilka program fanns att tillgå? Hur ordnade den händige sin egen maskinvara att köra på? Det fanns inga färdiga datorer att köpa.

Sanningen är att Intel inte var särskilt stor eller välrepresenterat i Sverige 1977. Då köpte man TTL-kretsar och annan Small Scale Integration från Texas Instruments, Fairchild Semiconductor, National Semiconductor och Motorola. CMOS-minnen köptes från Mostek, som inte finns längre.

maskin framifrån-liten.jpg

Vi har besökt Thord Nilson, en av hemdatorteknikens pionjärer i Sverige. Under åren 1977–1978 byggde han själv en mycket flexibel hemdator med den allra första riktigt användbara mikroprocessorn, Intel 8080A, med viss hjälp av undertecknad. Maskinen och dess periferienheter föll i glömska, men vid en avdamning nyligen visade den sig fortfarande fungera. Det får ses som en triumf för den noggranne hemdatorbyggaren.

Bilden visar datorns tre enheter. Längst bak till vänster står själva processorlådan, med minne, grafikkort och nätaggregat. Närmast syns tangentbordet, till vilket Thord bara gjort höljet. Längst till höger står det oscilloskop som används som bildskärm. Bildskärmar var mycket dyra år 1977, så Thord fick bygga en egen grafiktillsats till datorn och mata texten ut på ett oscilloskop. Notera den Matrix-inspirerade skärmbilden.

Prominenta på frontpanelen är också de två horisontella raderna med lysdioder som visar tillståndet på adress- och databussarna. Dessa var närmast oumbärliga vid felsökning av maskinkod och det var lätt att se om datorn gick bra eller hade stannat. Så lätt har vi det inte nu för tiden.

Några enheter som inte finns med på bilden är den bandspelare som används för datalagring och den PROM-brännare som Thord byggde för att kunna bränna EPROM med systemprogramvara.

Det var hembyggenas gyllene tid. Intel 8080-processorn hamnade i många tidiga hemdatorer, som MITS Altair 8800 och IMSAI 8080 och grunden till den snabba acceptansen var naturligtvis företaget Digital Researchs operativsystem CP/M. CP/M utvecklades visserligen 1973–74 men CP/M (TM) registrerades först i november 1977 och var inte vida känt i Sverige vid denna tid. Det krävde dessutom minst 20 kB minne, samt disketter och sådana fanns det inte ekonomiska medel till när Thord började bygga.

Avsikt

Vid den här tiden var mikrodatorer alltså något helt nytt för hembyggaren. Det var inte så många som visste hur de fungerade. Anledningen till att bygga maskinen var dels att förstå funktionen och dels att lära sig assemblerprogrammering. När maskinen var färdig började projektet att skriva en egen BASIC-tolk.