Cryengine är namnet på spelmotorn som använts i spelen Crysis, länge kända genom begrepp som "Will it run Crysis?" och för att avgöra hur kompetent ett grafikkort är. Det var dock ett antal år sedan, då konkurrerande spelmotorer som Unreal Engine och Unity tagit över rampljuset.

Detta vill Crytek ändra med nya Cryengine V, där en romersk sifferbeteckning för 5 är ett medvetet val då namnet lätt kan förvandlas till Cryengine VR. Det är också här fokus ligger för den nya versionen och aktuella VR-headset som stöds är bland annat HTC Vive, Oculus Rift, Playstation VR och OSVR.

Många av förbättringarna handlar om att göra utveckling av spel i motorn enklare, men förbättringar i själva grafikrenderingen har också gjorts. Bland annat har spelmotorns renderare fått inbyggt stöd för DirectX 12-rendering, och den befintliga DirectX 11-renderingen ska också vara upp till 50 procent mer effektiv.

Andra system som har förbättrats inkluderar bland annat system för partiklar och beräkning av molneffekter. Båda dessa förbättringar ska ge bättre grafisk kvalitet samtidigt som belastning på processor och grafikkort ska minskats. Sist men inte minst så har en ny licensmodell införts där kunden själv bestämmer priset för att licensiera Cryengine V.

Kunden får dessutom möjlighet att välja hur stor del av kostnaden som ska gå till Crytek och hur mycket som ska gå till Indie Development Fund, en fond som likt namnet antyder ger finansiellt stöd till små oberoende utvecklare.