5G med 700 MHz i fokus

Under fjolåret började industrin som helhet börja diskutera och demonstrera vad som kan komma att bli femte generationens mobila kommunikationsnätverk (5G), men det är inte förrän i år som diskussionen verkligen har tagit fart. Det var ett dominerande ämnesområden på mobilitetsmässan Mobile World Congress i Barcelona, och mobiloperatören Telia utannonserade att de tillsammans med teknikleverantören Ericsson ska testköra 5G-nätverk i Stockholm och Tallinn så snart som 2018.

ericsson_techevo.jpg

Telia och Ericsson testkör 5G-generationen i Stockholm och Tallinn redan 2018, men kommersiella lanseringar väntas inte förrän 2020.

Frågan om gigabithastigheter

Det är inte bara på tekniksidan det börjar röra på sig. EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) kallade i början av februari till pressmöte för att presentera ett förslag som berör frigörande av 700 MHz-bandet i EU:s medlemsstater och harmonisering av detta för att kunna användas som ett gemensamt frekvensband för mobila nätverk, specifikt inför den kommande 5G-standarden.

En central anledning till att han har jobbat för att få till denna harmonisering är enligt honom själv att Sverige och Europa i allmänhet blev omsprungna av USA, Japan och Sydkorea vad det gäller 4G-nätverken, och med 5G-generationen vill han se att EU tar tillbaka stafettpinnen.

En ledande position inom 5G-tekniker skapar fler jobbtillfällen, öppnar upp nya affärsområden och leder till att produktutvecklare lanserar produkter först på den europeiska marknaden, vilket skapar ytterligare möjligheter för europeiska bolag och konsumenter.

En central del i detta är alltså 700 MHz-bandet, som i enlighet med radiovågornas egenskaper ger bra täckning över stora ytor med mer begränsad bandbredd. Idag används detta frekvensband till olika ändamål i olika länder, men i de flesta används det till marksänd digital-TV. I Sverige har Post & Telestyrelsen (PTS) redan beslutat om att 700 MHz-bandet ska släppas fritt redan 31 mars 2017.

Ett första möte om huruvida frekvensbandet ska göras tillgängligt för mobila nätverk i hela EU äger rum under våren. Om allt går snabbt kan ett beslut vara fattat redan under hösten 2016. Under mötet uttryckte Gunnar Hökmark en önskan om att vi ska sluta prata om megabithastigheter och börja prata gigabithastigheter istället, något som fångade vårt intresse med tanke på de tidigare nämnda egenskaperna för 700 MHz-bandet.

I diskussionerna runt femte generationens mobila nätverk har det talats om gigabithastigheter, allt från inledningsvis 1–5 gigabit per sekund till på sikt tiotals gigabit per sekund. Frågan om hastigheter, och vad 5G faktiskt är, är dock inte riktigt så enkel.

En tydlig bild som framkommit i samtliga intervjuer är att 5G-generationen kommer att bygga på vidareutvecklad 4G-teknik under en överskådlig framtid, där nästa generations radioteknik sannolikt kommer att introduceras stegvis. LTE-Advanced har redan stöd för gigabithastigheter, och tekniken kommer utvecklas under åren som kommer.

Det som snarare ska styra utrullningen av mobila nätverk framöver är olika typer av användarscenarion, så kallade use cases, något som samtliga vi intervjuat är eniga om. Enligt Telias Mats Svärdh kan det eventuellt göra bilden av vad som är 5G något oklar.

Nu när vi talar om 5G gör vi det från ett helt annat perspektiv. Istället för att vi börjar med att bättra på radiogränssnittet tittar vi på vilka use cases som ska stödas. En del av kraven för dessa behöver och kräver ett nytt radiogränssnitt, och andra inte. Så jag tror att vi med 5G kommer att släppa det traditionella sättet att tänka på nät, och det gör det ibland svårt att förklara 5G.

Ett av många sådana use cases som anges är att 5G-teknik ska kunna vara ett mer kostnadseffektivt sätt att erbjuda höghastighetsbredband till hushåll som befinner sig nära dragna fiberledningar. Att dra fiber den sista biten till hushåll kan innebära en stor kostnad för de individuella hushållen. Med 5G-teknik kan riktad radioteknik ge motsvarande hastigheter direkt till hushållet, detta enligt Hi3G:s Jörgen Askeroth.

Om du tänker dig att du ska ut och gräva fiber i backen så kostar det pengar att dra in till varje hus, och du måste gräva i din trädgård och återställa denna. I sådana scenarion kommer du nog kunna sätta upp 5G-nät i höga frekvenser och så kör du det via 5G till en router i huset som kör wifi internt. Då har du inte problemet med propageringstider utan har i princip direktsändning av data. Där kan jag tänka mig att det finns något som gör att 5G blir en bättre lösning och latensen blir kanske tillräckligt låg även för spel.