Sedan AMD:s lansering av arkitekturen Bulldozer hösten 2011 har Intel härjat fritt i de övre prestandasegmenten. Det här hoppas AMD att det ska bli ändring på med introduktionen av Zen, som är en från grunden ny design som åter ska göra bolaget relevant bland såväl entusiaster som servermarknaden.

Nu rapporterar branschtidningen Digitimes att "hård konkurrens" mellan AMD och Intel är att vänta till slutet av året. Om allt går planenligt lanserar Intel sin nya processorfamilj Kaby Lake under årets tredje kvartal, men ska enligt rapporten inte produceras i några större volymer förrän fjärde kvartalet.

Från början var Intels plan att lansera Cannonlake på 10 nanometer under 2016 års andra hälft, men svårigheter att få bukt med den nya tillverkningstekniken gjorde att bolaget tog fram Kaby Lake som inhoppare. Kaby Lake blir i stort en uppfräschning Skylake och kommer tillverkas på samma 14-nanometersteknik.

Fjärde kvartalet är samma period som AMD avser släppa arkitekturen Zen. Först ur är processorfamiljen "Summit Ridge" med upp till åtta Zen-kärnor, sockel AM4 och styrkretsen "Promontory". Den nya plattformens prestanda och konkurrenskraftiga pris ska vara tillräckliga för att ge AMD vissa konkurrensfördelar mot Intel, enligt flera moderkortstillverkare som talat med Digitimes.

AMD Raven Ridge till början av 2017

Kort efter lanseringen av Summit Ridge tros Raven Ridge göra entré. Raven Ridge blir AMD:s första Accelerated Processing Unit (APU) med arkitekturen Zen och en integrerad grafikdel, som tillverkas på samma 14-nanometersteknik från Samsung och Globalfoundries.