En presentation av Galaxy S7-familjen var mer eller mindre självklart inför mässan, en förväntan Samsung uppfyller. Likt fjolåret släpper Samsung två flaggskepp, en med platt skärm och en välvd med tillägget Edge.

Nytt denna gång är att skärmen på Galaxy S7 och dess Edge-syskon skiljer sig åt storleksmässigt. Galaxy S7 skryter med en Super AMOLED-panel på 5,1 tum medan Edge-varianten får en välvd skärm på 5,5 tum, i båda fall med upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar. Skärmarna har dessutom stöd för att vara ständigt aktiva, en funktion som också återfinns i LG:s kommande flaggskepp G5.

Kretsuppsättningarna som används är åttakärniga Exynos-varianter och fyrkärniga Snapdragon 820-kretsar, där Qualcomms systemkrets används i de internationella varianterna. Primärminnet har ökat från 3 till 4 GB. Den interna lagringen är i båda fall 32 GB och kan expanderas med Micro SD-minneskort på upp till 200 GB.

För att undvika att kretsarna överhettar har Samsung utrustat telefonerna med ett nytt vätskekylningssystem som leder vätska i ett rör som absorberar värmen. Vätskekylning kommer troligtvis behövas då grafik- och spelprestanda ska ta ett ordentligt steg framåt med Galaxy S7-familjen.

Galaxy S7 och S7 Edge blir de första telefonerna med stöd för grafikutveckling via den nyligen färdigställda grafikstandarden Vulkan. Tim Sweeney från spelföretaget Epic Games gick sedan upp på scen och demonstrerade hur Unreal Engine 4 kan köras på Vulkan och Galaxy S7.

Som väntat gör Samsung ett byte från kamerasensor på 16 megapixel som användes i Galaxy S6 till en egenutvecklad kamerasensor på 12 megapixel. Den nya sensorn ska använda större pixelelement som släpper in mer ljus, och har en bländaröppning (aperture) på 1,7.

Vidare är telefonerna vattentäta enligt IP68-certifiering, vilket innebär att de kan sänkas till 1,5 meters djup under en halvtimmes tid utan att ta skada. Galaxy S7 och S7 Edge har dessutom större batterikapaciteter än tidigare – 3 000 respektive 3 600 milliamperetimmar, upp från omkring 2 600 för Galaxy S6-modellerna. Båda har stöd för trådlös laddning.

Samsung Galaxy S7 och S7 Edge kommer att lanseras den 11 mars. Den som förbeställer nu får ett Gear VR-headset på köpet. Priset för Galaxy S7 ser ut att landa på cirka 7 300 kronor medan Edge-varianten kostar cirka 8 300 kronor.