Inför Mobile World Congress-mässan i Barcelona håller LG och Samsung egna presentationer där de avslöjar kommande produkter, och LG är först ut. Idag presenterar de dels kommande flaggskeppstelefonen G5, men även en veritabel armada av tillbehör till denna.

LG G5 ser ut att bli den största förändringen av produktfamiljen sedan den lanserades. Det stora paradnumret är att G5 blir modulär då telefonens nedre del går att koppla loss och ersättas med en annan modul. Det kan användas till att bara byta batteri, men också för att expandera telefonens funktionalitet.

I den video som LG släpper från eventet märks bland annat en modul som lägger till en mer greppvänlig utbuktning på telefonen. Utbuktningen gör det lättare att hålla telefonen vid fotograferande, men utökar även batteritiden och ger dig tillgång till fysiska reglage för fotografi.

Inför Mobile World Congress ryktades det om att LG G5 skulle vara utrustad med en skärm som alltid kan vara på och visa information, samt dubbla kameramoduler. Båda dessa rykten visade sig vara sanna, och de båda kameramodulerna låter dig välja mellan 78 och 135 graders synfält. Under kamerorna återfinns en fingeravtrycksläsare istället för volymknappar, som flyttats till sidan.

Hårdvarumässigt handlar det om processorn Qualcomm Snapdragon 820 med fyra kärnor av den nya arkitekturen Kryo, vilket ackompanjeras av inget mindre än 4 GB LPDDR4-primärminne. Skärmen krymper en aning från förra generationens 5,5 till 5,3 tum, men behåller upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar och har ett ständigt aktivt läge för att visa tid samt notifieringar.

Utöver telefonen visas även tillbehöret 360 VR som är ett headset för 360-video som kopplas till telefonen via USB Type C. Detta är inte en direkt konkurrent till Samsungs Gear VR utan snarare ett mer kompakt och färdigbyggt alternativ till Google Cardboard, vilken 360 VR också är kompatibel med.

Utöver detta visar LG även kameralösningen 360 Cam som likt namnet antyder låter dig spela in video i 360 grader, och ljud kan också spelas in från alla vinklar tack vare de tre mikrofoner den är utrustad med.

Till sist introducerades den sfäriska boll-roboten Rolling Bot som kan kontrolleras från telefonen. Tanken är tydligen att du ska kunna övervaka dina husdjur på ett mer underhållande vis. LG G5 och dess olika tillbehör ska bli tillgängliga i början av april, några priser har dock inte avslöjats.