Inför lanseringen av Windows 10 har Microsoft tryckt en hel del på vinsterna med DirectX 12, som likt inspirationen AMD Mantle ger utvecklare mer hårdvarunära åtkomst till datorns resurser och utnyttjar flerkärniga processorer. Antalet spel som utnyttjar fördelarna i DirectX 12 är relativt få i dagsläget, men enligt uttalande från Lionhead kan vinsterna bli stora.

Uttalandet kommer från Stuart Whyte, studioansvarig hos Lionhead Studios som i dagsläget arbetar på Fable Legends för PC/Windows och Xbox One. Enligt Whyte har studion lyckats klämma ut upp till 40 procent bättre prestanda med DirectX 12 kontra DirectX 11. Därtill ska även vissa grafiska effekter förbättrats med det nya gränssnittet, däribland skuggsättning.

Hur stor ökning det blir prestandamässigt beror på hårdvaran och 40 procent gäller sannolikt datorer med rejäl beräkningskraft. Denna ökning gäller dessutom enbart PC-versionen och inte Xbox One, som visserligen ska se vissa förbättringar men inte lika stora. Detta då Windows 10 redan ligger till grund för spelkonsolen, enligt Microsofts spelchef Phil Spencer.

Nämnvärt är att Lionhead Studios ägs av Microsoft, och därför har ett intresse i att framhäva fördelarna i Windows 10. Fable Legends kommer att släppas för Windows 10 och Xbox One någon gång under 2016 och blir free to play, det vill säga kostnadsfritt med mikrotransaktioner i spelet. Redan nu finns en öppen beta för flerspelarläget tillgänglig.

Källa: Bidness Etc