Undantaget spelsegmentet gick PC-marknaden kräftgång 2015, någonting som är extra uppenbart i budgetsegmentet. Det här gäller däremot inte bärbara datorer enligt konceptet Chromebook, som under året ökade på bekostnad av Windows-baserade modeller.

Chromebook är bärbara datorer som kör Googles operativsystem Chrome OS, en Linux-baserad plattform med en användarmiljö som huvudsakligen bygger på teknik från webbläsaren Chrome. Även om vissa appar kan köras offline krävs i huvudsak en uppkoppling mot diverse webbtjänster, däribland Googles.

Under de tre första kvartalen av 2015 stod Chrome OS-baserade datorer för 2,8 procent av den totala försäljningen av datorer, vilket är en ökning över 2014 då Chromebooks stod för 1,9 procent under hela året. Enligt undersökningsansvariga hos IDC väntas Chromebook fortsätta att öka i popularitet under 2016.

Den totala försäljningen av datorer hamnade på 276,21 miljoner enheter för 2015, en minskning med 10,4 procent jämfört med föregående år. Minskad försäljning i kombination med ökad konkurrens från billiga Chromebooks med bättre marginaler antas leda till att fler PC-tillverkare överger budgetsegmentet för bärbara datorer, eller åtminstone drar ner på produktutbudet i detta segment.

Källa: Computerworld.