Spelutvecklaren Crytek är kända för spel som är tekniskt imponerande och ställer höga krav på hårdvaran. Begreppet "but will it run Crysis?" är ett populärt tillrop när nya grafikkort eller datorer presenteras. På senare år har dock företaget inte haft lika stora framgångar med vare sig spel eller spridning av spelmotorn Cryengine, som oftast får lämna förtur till konkurrerande Unreal Engine.

På senare tid har mängden spel med Cryengine ökat, och Crytek var tidiga med att satsa på virtuell verklighet som en hörnsten i motorn. Spel som The Climb till PC och Robinson: The Journey till Playstation 4 använder båda den senaste generationen av spelmotorn. Nu meddelar Crytek att de startar initiativet VR First, där universitet och akademiska institut världen över ska kunna sätta upp VR-labb där de kan använda Cryengine utan licenskostnader.

Genom dessa VR-labb bistår Crytek med källkoden för Cryengine, med partner inom hårdvara som står för utrustningen. Det första universitetet som nappat är Bahçeşehir University i Istanbul, där AMD, MSI och Logitech står för hårdvaran. Mer information och intresseanmälan finns på den officiella webbplatsen.