Eftersom SATA 6,0 Gbps-gränssnittet begränsar SSD-enheternas prestanda har de olika leverantörerna länge fått slåss om prestandatronen genom att ta fram smarta och snabba kontrollerkretsar. I och med protokollet NVME och anslutningen M.2 har prestandan tagit ett rejält kliv framåt, men det finns fortsatt utrymme för att konkurrera med innovativa lösningar.

När Marvell introducerar kontrollerkretsen 88NV1140 är det stora paradnumret stöd för en funktion i kommande NVME 1.2-standarden. Funktionen heter Host Memory Buffer (HMB), som gör det möjligt för SSD-enheten att använda systemets RAM. Just RAM-minne som används för att lagra temporära översättningstabeller är en av de dyrare delarna i en SSD, varför användningen av Marvell 88NV1140 framöver bör kunna leda till lägre prissatta lösningar.

Eftersom NVME-protokollet finns tillgängligt som öppen standard är det dessutom fritt fram för övriga tillverkare av kontrollerkretsar och SSD-enheter att använda HMB-teknik. Avslutningsvis använder Marvell 88NV1140 billigare SRAM-minne och tillverkas på en 28-nanometersteknik.

Där flertalet kontrollerkretsar som övergett SATA till förmån för PCI Express varit ämnade prestandatoppen är Marvell 88NV1140 snarare tänkt mer kostnadseffektiva lösningar. Det är därför troligt att allt fler kretsar från andra aktörer också kommer överge SATA till förmån för det snabbare gränssnittet under 2016.