Högre upplösningar och uppdateringsfrekvenser ställer krav på anslutningarna. Där Displayport 1.3 ska klara 4K UHD i 120 Hz räcker den senaste HDMI-standarden 2.0 endast till för 60 Hz i samma upplösning, men är fortsatt den vanligaste typen av anslutning i tv-apparater.

Hittills är Nvidia ensam om stöd för HDMI 2.0 med sina grafikkort med arkitekturen Maxwell och under året följer AMD upp med Polaris. Det här gäller dock enbart instickskort – sett till integrerade grafikdelar finns stöd för anslutningen HDMI 2.0 med AMD:s processorfamilj Carrizo.

När Intel avser ge officiellt stöd för HDMI 2.0 har hittills varit höljt i dunkel, men nu kan SweClockers avslöja att det dröjer till Cannonlake. Processorfamiljen som väntas anlända tidigast i slutet av 2017 efterträder Kaby Lake, som beräknas dyka upp till hösten 2016.

Den som sett fram emot HDMI 2.0 i Intels integrerade grafikdelar kan dock slippa behöva vänta till Cannonlake. Samma källa gör gällande att Kaby Lake visserligen saknar inbyggt stöd för HDMI 2.0, men att det ska vara möjligt för tillverkare att lägga till genom extrakretsar i bärbara datorer. Huruvida detta även är möjligt med moderkort avsett stationärt bruk framgår inte.

Förutom officiellt stöd för HDMI 2.0 väntas Cannonlake bli Intels första generation processorer byggd på en 10-nanometersteknik. Det handlar däremot inte om en helt ny arkitektur, utan en vidareutveckling av kommande Kaby Lake som i sin tur bygger på nuvarande Skylake.